Kuvamo i čitamo: Instagram profil @aleks_books_and_cooks

Written by

Kuvamo i čitamo: Instagram profil @aleks_books_and_cooks

m:reza, preporučujemo| Views: 106

Naša ovosedmična preporuka sa Instagram se odnosi na profil @aleks_books_and_cooks, jer da kuvamo i čitamo je uvijek pravo vrijeme, a naročito kad nam treba ideja kako ispuniti dane u izolaciji.

Autorka za sebe kaže da je crnogorska snajka, na čijoj stranici nastaju ukusi za stvaranje uspomena.

Uz podrobno pojašnjen način pripreme svakog specijaliteta, ona donosi i niz simpatičnih opaski, što će, ne samo pregled sadržaja na ovom profilu, već i pripremu hrane svakako učiniti zabavnijom.

A kako dobar zalogaj prati i dobra kapljica, pobrinula se i za to, ali i da, s vremena na vrijeme, preporuči neko štivo uz koje možete uživati.

Njene fotografije hrane su dokaz da kuvanju pristupa s ljubavlju, a vjerujemo da će se i vama dopasti.

View this post on Instagram

" Nema štednje na našega rodju!" 😂⁣ ⁣ U prevodu, nema štednje na fotkama. Kad mi se svide, ne mogu odabrati jednu, pa onda danima razvlačiti po još jednu. Pa kao, još jednu… Nema toga. Kad mi se nešto svidi, to je sad i odmah 😀. A kako sam po prirodi neodlučna, onda daj sve ☺.⁣ ⁣ JAFFA BISKVIT / KUGLOF / MAFIN / MINI KUGLOF….Oblik možete da birate.⁣ ⁣ Bitno je da je ukus isti jafa keksu; da su sočni, mekani i sutradan; da su jaako jednostavni za napraviti; izdašni i ekonomični . ⁣ Više nego dovoljno razloga da ovaj recept isprobate.⁣ Još jedan, mirisni i preukusni 😉❤. ⁣ Smuti, pa prospi. E u šta ćete vi izliti ovu smesu, na vama je izbor. Ako pečete u kalupu za kuglof, imajte na umu da se peče duplo duže. Ja sam kupila neke silikonske kalupe kad sam bila kod mojih, i to kod braće Kineza, tako da sam ih morala isprobati što pre. Sušena korica pomorandže by @spice_up_shop mi je dala ideju kako 😉.⁣ ⁣ Recept:⁣ ⁣ 3 jajeta⁣ ⁣ 180 gr šećera⁣ ⁣ 2 dl iscedjenog soka iz pomorandže sa pulpom (kod mene su to 2 pomorandže)⁣ ⁣ 150 ml ulja⁣ ⁣ narendana korica od 1 pomorandže⁣ ⁣ 1 kašika arome vanile⁣ ⁣ 1 prašak za pecivo⁣ ⁣ 300 gr brašna⁣ ⁣ 100 – 150 gr čokolade⁣ ⁣ 1 kašika seckane sušene kore pomorandže @spice_up_shop , koju sam prethodno potopila u 3 kašike tople vode, da malo omekšaju. ⁣ ⁣ Ukoliko nemate ovaj začin, a ja vam ga preporučujem za brojne recepte, kao što su cantuccini, skonsi, kuglofi i keksiće, probajte sami da napravite. Miris i ukus su baš jaki i dominantni.⁣ ⁣ ⁣ Umutiti prvo belanca, dodati šećer, pa žumanca. Potom sok i ulje i ostale praškaste sastojke. Iseckati čokoladu na kockice i umešati u smesu.⁣ ⁣ Izliti smesu u željene kalupe i peći na 200c od 15-20min -…zavisi,.kao što rekoh.⁣ Ja sam ove male pekla 15min, a pravougaone 20. Ovi pravougaoni me podsećaju na biskvit iz mog detinjstva, zvani TAKO. #slatko #sweet #jaffacakes #orangecakes #kuglof #minikuglof #domace #mykitchen #spices #orangezest #cakesbyaleks #aleks_books_and_cooks #crnagora #srbija #instacake #oranges #domacikolaci #receptizakolace

A post shared by Aleks Cooks – Food Blogger (@aleks_books_and_cooks) on

View this post on Instagram

Kako provodite ove kišovite večeri? Za mene su ona stvorena za dobro društvo i smeh. Ili pak za dobre knjige, ušuškani pod mekano ćebe i čaj. U ovo ćebence by @home_decor_cerovo sam se zaljubila na prvi dodir. A kad smo kod knjiga, kako vam se dopadaju ove? Pročitala sam "Ostaci dana" i mogu samo reći da sam mnogo više očekivala od knjige. Nekako, sve to izrečeno o dostojanstvu, posvećenosti, prolaznosti života, sam znala. Ništa novo. Šta da očekujem od druge?🤔 a sve najbolje sam čula o Išiguru. * * #homedecor#cerovo#ćebe#knjige#mojeknjige#kazuoishiguro#kazuoisiguro#ostacidana#nedajminikadadaodem#kiša#jesen#booktime#bookworm#bookstagram#aleks_books_and_cooks#crnagora#srbija#montenegro#homedecorcerovo

A post shared by Aleks Cooks – Food Blogger (@aleks_books_and_cooks) on

View this post on Instagram

Za kolač sa urmama sam tek nedavno čula od drugarice. Zove se Sticky date cake. Kaže, probala ga je u jednom hotelu i baš joj se dopao. Pravila ga je kući, ali kaže, nije joj to – to. Služi se preliven karamelom. Zainteresuje me i pošalje mi recept. ⁣ ⁣ Mnogo je zeznuto, kad praviš nešto prvi put, a pri tom nisi ni probala, pa ne znaš ni kakav kolač treba da bude.⁣ ⁣ A s karamelom nemam baš nekog iskustva. Jednom sam ga pravila i nije mi uspeo. A iskrena da budem, nije ni sad. Ali sad znam, gde grešim. Pa ti nemoj. Prekuvala sam ga. Čekam da se zgusne. A u suštini, kad se stegne, ajd zdravo. Tad je kasno.⁣ ⁣ Još fino piše 10tak minuta, a ja reko "kako da ne" pa ovo je retko i opiči ja dobrih 20-25 😯.⁣ ⁣ Recept je bio sa stranog sajta, ali sam i naspram toga smanjila šećer. Još bih.⁣ ⁣ Inače, kolač se služi topao i uz topli karamel. I tu sam omanula. Prelila sam ga toplog i otišla da odmorim nakon ručka i spremanja kuhinje. Kad smo ga uz kaficu jeli, prvobitni karamel je kolač upio, a naknadno kad sam ga stavila, stvrdnuo se. A mogao je biti savršen i divan. Nadam se da sad poučena mojim iskustvom, ti takve greške nećeš praviti.⁣ ⁣ ⁣ Potrebno je:⁣ ⁣ 250 gr očišćenih urmi⁣ 150 gr žutog šećera⁣ 2 jajeta⁣ 125 gr maslaca⁣ 2 šolje brašna⁣ 1 kašičica sode bikarbone⁣ 1 kašičica arome vanile.⁣ ⁣ Karamel:⁣ ⁣ 300 ml slatke pavlake⁣ 150 gr žutog šećera⁣ 60 gr maslaca⁣ 1 kašičica arome vanile⁣ ⁣ Urme prokuvati 10tak min u 3 dl vode. Kad se skuvaju, procediti i iseckati ih na dasci. ⁣ ⁣ Umutiti maslac i šećer, dodati jaja, pa urme i braśno. Izmešati sve i peći u željeni kalup 35min na 180-200c.⁣ ⁣ Za karamel se sve zajedno stavi u šerpu i kuva nekih 10tak min. Iako deluje retko, kasnije dobije pravu gustinu. Pretpostavljam 😁.⁣ ⁣ Preliva se toplo na toplo.⁣ ⁣ Prijatno!⁣ ⁣ #stickydatecake #datecake #urme #datulje #kolaci #cakes #slatko #caramel #caramelcake #dates #recept #mykitchen #instasweet #instacake⁣ #ostanidoma⁣ #śedidjesi⁣ #ostanikodkuće⁣ #izolacija ⁣ #cakesbyaleks⁣ #aleks_books_and_cooks

A post shared by Aleks Cooks – Food Blogger (@aleks_books_and_cooks) on

View this post on Instagram

Dragi moji knjigoljupci, mogli bi malo da proćaskamo 😉📚❤. ⁣ ⁣ Da mi kažete koje knjige su na vas ostavile jak utisak, a tema im je bila pitanje muško-ženskih odnosa i braka. I da li vam je ta knjiga koristila? Jeste nešto od pročitanog usvojili i primenili?⁣ ⁣ Ne znam da li ste čitali knjigu Muškarci su sa Marsa, a žene sa Venere, ali meni je ona dosta realno prikazala odnos bračnih drugova. Kako mi gledamo i tumačimo njihove izjave, a na šta su oni u suštini mislili. I obrnuto. I toliko sam se ismejala izjavama, jer sam se sa mnogim pričama poistovetila. Davno sam je čitala i jako je u lošem stanju, ali ne bi bilo loše imati je ukoričeno. Po mogućnosti, kod svakog bračnog para 💪❤📚!⁣ ⁣ Svi ovi divni detalji sa fotografije su iz @home_decor_cerovo , koji su inače vrata svog home dekora otvorili i u Podgorici, u ulici Josipa Broza Tita bb, na Starom Aerodromu.⁣ ⁣ #bookstagram #love #brak #booklover #instabook #homedecor #homedecorcerovo #pillow #decor #bookphoto #enjoytoday #aleks_books_and_cooks #muskarcisusamarsazenesavenere

A post shared by Aleks Cooks – Food Blogger (@aleks_books_and_cooks) on