Written by

Lansiran novi MediaTek Helio P90 sa AI

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 156

MediaTek je i službeno predstavio svoj novi Helio P90 čip namijenjen mobilnim uređajima iz više srednje kategorije uređaja.

Riječ je o nešto bržoj verzijii aktuelnog Helio P70 čipa koja stavlja naglasak na vještačkom inteligenciju, zahvaljujući integrisanom koprocesoru, pa tako AI mogućnosti stižu na telefone iz srednjeg segmenta.

Čipset će imati višejezgarni AI processing unit (APU) kako bi obezbedio četiri puta bolje AI performanse u odnosu na ono što nude P60 i P70 čipovi. Helio P90 je realizovan u 12-nanometarskom procesu firme, baziran je na DynamIQ CPU jezgrama nove generacije, sadrži dvije brže Cortex-A75 na maksimalnom taktu od 2,2 GHz i šest energetski efikasnih Cortex-A55 CPU jezgri na taktu od 2 GHz. Grafička komponenta bazirana je na PowerVR GM9446 GPU čipsetu, koji donosi rast performansi od čak 50% u odnosu na prethodnika.

Podržava kamere sa senzorima do 48 megapiksela, odnosno dvostruke kamere s kombinacijom 24-megapikselnog i 16-megapikselnog senzora. Takođe, pruža podršku fotografijama u slabijim uslovima osvjetljenja i mogućnost snimanja slow motion video sadržaja pri 480 sličica u sekundi) Tu su LTE Cat. 12 brzine downloada, odnosno LTE Cat. 13 brzine uploada, a tu je i podrška za Bluetooth 5.0. Prvi uređaji s ovim čipom na tržištu se očekuju u prvom kvartalu iduće godine.