Written by

Laser koji pretvara smeđe oči u plave za samo 20 sekundi

m:ovo m:ono| Views: 984

laser oci 2

Ljudi su u stanju uraditi mnogo stvari zarad ljepote i lijepog izgleda, pa razne vrste operacija, modifikacija i uljepšavanja tijela nisu ništa novo. Tetovaža, pirsing, povećanje grudi, liposukcija, pa čak i neki ekstremniji zahvati, kao što je ugradnja komada metala pod kožu – sve je to već viđeno.

Među uvijek popularnijim promjenama je i mijenjanje boje očiju, a za to se obično koriste sočiva. Ipak, privatna klinika Stroma Medical koju je osnovao američki oftomolog Gregg Homer, svojim klijentima nudi trajnu metodu promjene smeđih oči u plave, pomoću laserske operacije koja traje svega 20 sekundi, a koja košta 5.000 dolara.

Ovaj hirurški zahvat zasnovan je na istraživanjima još iz osamdesetih godina prošlog vijeka, kada je ustanovljeno da su smeđe oči zapravo plave oči, koje imaju sloj pigmenta pod nazivom melanin, a koji prekriva šarenicu. Taj pigment očima daje smeđu boju, apsorbirajući najveći dio svjetla koje pada na oči.

Hirurški postupak koristi laser kako bi uništio melanin, a kada se to učini, otkriva se lijepo plavo oko i tu je uglavnom sva “mudrost” procedure.

“Kada uklonite pigment, svjetlost može ulaziti u rožničku stromu, odnosno u mala vlakna koja izgledaju poput žica na točku bicikla u osvijetljenom oku, a kada se svjetlo rasipa, ona reflektuje natrag samo najkraće talasne dužine, i to je plavi kraj spektra”, navodi Homer.

laser oci

Premda procedura traje samo 20 sekundi, potrebno je da prođe nekoliko sedmica da oči pacijenta potpuno pređu iz smeđih u plave, jer je toliko potrebno tijelu da nakon operacije ukloni melanin uništen laserom.

Kada je u pitanju sigurnosti ovog zahvata, treba napomenuti da Homer još nije dobio dozvolu da operaciju obavlja u SAD, pa Stroma Medical to trenutno radi u Meksiku i Kostarici, ali Homer navodi kako je do sada operisao 37 pacijenata, te da niko nije požalio na nekakve popratne, neželjne pojave.

Ipak, drugi medicinski stručnjaci su upozorili kako bi nakon dužeg vremena pacijenti koji su izvšili ovu operaciju mogli postati osjetljiviji na razne očne bolesti, a posebno na glaukom, jer uništeni pigment u nekim slučajevima može povećati krvni pritisak blokiranjem odvodnih kanala.

Jedno je sigurno, a to je da ovo neće omesti ljubitelje modifikacija da se dodatno uljepšaju plavim očima, bez obzira na sve rizike, kao što je to slučaj i sa svim drugim procedurama.