Written by

Legendarni film Tima Burtona „Edvard Makazoruki“ na programu HTV1

m:tel IPTV| Views: 96

Edward-Scissorhands

U filmovima Tima Burtona nemoguće stvari postaju moguće, a crni humor, fantastika i ljubav nalaze mjesta u istoj priči. Ukoliko volite stil ovog režisera, a pored toga ste i obožavatelj Johnnyja Deppa, onda u četvrtak 4. juna u 23:05 na prvom programu Hrvatske radio televizije nipošto nemojte propustiti film „Edvard Makazoruki“.

Edvard Makazoruki nije bio pravi čovjek već kreacija jednog ekscentričnog pronalazača. Njegov stvaraoc je dao sve od sebe kako bi Edvard što više podsjećao na ljudsko biće. Edvardovo tijelo je imalo kožu, u glavi mu je radio veoma bistar mozak, a u grudima mu je pronalazač smjestio veoma nježno srce. No, jednog dana smrt je iznenada pokucala na vrata pronalazača i nepovratno ga odvela ostavljajući Edvarda nedovršenog; umjesto prstiju na rukama je imao veoma oštre i ubojite makaze.

Nakon što je ostao sam, Edvard provodi dane sjedeći uz prozor pronalazačeve vile i posmatrajući ljude koji prolaze ulicama grada. Samoća mu je, pored tuge donijela i velike probleme jer sada je sve morao da radi sam, a to je sa njegovim neobičnim rukama bilo izuzetno teško. I najjednostavniji čin poput oblačenja kod njega bi izazivao povrede. Usamljenost mu je sve teže padala i nije znao šta da radi sve dok jednog dana u napuštenu vilu nije došla gospođa Boggs. Kada je shvatila da je Edvard potpuno bezopasan, sažalila se što je sam i povela ga svojoj kući

Presretan što je pronašao novi dom i što više nije sam, Edvard se posvećuje uređivanju Boggsove žive ograde i šišanju ljudi. Dok to radi, pogled mu stalno bježi prema kćerci njegovog dobrotvora Kim Boggs. Kako su dani prolazili, tako je Edvardovo srce sve više lupalo zbog samo jedne riječi koju bi mu Kim uputila.

Osim što je režiser ovog filma, Tim Burton potpisuje i scenario zajedno sa Caroline Thompson. U ulozi Edvarda Makazorukog briljirao je Johnny Depp, a kao Kim Boggs pojavljuje se Winona Ryder. Pored njih u ovom neobičnom filmskom ostvarenju glume još i Dianne West, Anthony Michael Hall, Kathy Baker, Vincent Price i Alan Arkin.