Lenovo predstavio Chromebook laptope za online nastavu

Written by

Lenovo predstavio Chromebook laptope za online nastavu

mobilni svijet, u žiži| Views: 54

Studentima i učenicima koji prate online nastavu stižu četiri Chromebook laptopa iz Lenovo svijeta, koja olakšavaju praćenje nastave putem interneta.

Novi Chromebook predstavlja modele 14e Gen 2, 100e i 500e Gen 3 sa glavnim fokusom na obrazovni aspekat, koji bi učenicima olakšao praćenje online nastave. Tokom pandemije, stručnjaci su zabilježili rast upotrebe uređaja na bazi Chrome OS-a, te su, vodeći tom činjenicom, ažurirali nove modele koji će biti pogodniji za sve korisnike. 

Model 14e Gen 2 koristi AMD procesor. U ponudi će biti model od 4 ili 8 GB RAM-a, uz koji dolazi C port za punjenje, dva USB A port-a, priključak za slušalice (3,5mm) i HDMI port. Uz to će biti nekoliko opcija za prikaz, uključujući HD, FHD i FHD touch.

Tu je i model 100e Gen 3, cjenovno je najpovoljniji, koji dolazi sa malim, 16-inčnim ekranom, rezolucije 1366×768. Koristi takođe AMD procesor, ali je ograničen sa 4 GB RAM-a i 32 GB memorije. Dodatni priključci identični su kao ko 14e Gen 2.

Treći Lenovo 300e Gen 3 Chromebook dolazi sa više premium hardvera i funkcija. Displej je zaštićen Gorila staklom na zakrivljenom ekranu, a uz laptop stiže i olovka za brzo i efikasno vođenje bilješki. Memorija obuhvata 64GB, 5G RAM-a, uz AMD procesor. Dostupna je kamera od 5 Mpx, pogodna za video pozive.

Model 500e Gen 3 je otporan i na vodu. Ekran je od 11,6 inča, takođe je pokriven Gorila staklom i ima zglob od 36o stepeni. Pokreće ga Intel Celeron H5100 procesor, uz koji dolazi 8 GB RAM-a. Memorija je 64 GB, a ima mogućnosti i za razne portove: USB C, USB A, HDMI, mikro SD kartica…