Written by

Letjelica koja se pretvara u podmornicu

m:ovo m:ono| Views: 69

boomeranginstagramlogo

Dronovi su postali sve interesantniji, ne samo onima kojima su neophodni, nego i široj javnosti upravo zbog svojih nevjerovatnih sposobnosti. Međutim, njihova brzina ili visina do koje mogu ići više nisu predmet rasprave, jer svakodnevno slušamo o njihovom usavršavanju. Ono što je oduševilo javnost, jeste najnoviji model koji je razvijen u Univerzitetu Rutger, a ovaj dron ne samo što leti, nego nema problem ni sa tim da zaroni pod vodu i šalje odlične snimke.

Ta činjenica ni malo ne ometa sposobnosti ovog letećeg robota u vazduhu i vjerovatno predstavlja preokret u razvoju dronova. Ipak postoji jedno ograničenje pri njegovoj upotrebi, a to je da ima ograničenu sposobnost prenošenja radio signala i pod vodom, ali i u vazduhu, te stoga stalno mora biti privezan, jer se u svakom trenutku od njega može zatražiti da zaroni pod vodu. Dok god se ne razvije novi oblik radio signala koji bi mogao da probije barijeru između vode i vazduha, ovaj dron će morati biti privezan, a to značajno smanjuje njegove operativne sposobnosti u pogledu površine koju može pokrivati, ali i pokretiljivosti.

Ipak ovaj nedostatak svakako pada u sjenku, ako uzmemo u obzir da će sada uz pomoć ove mašine biti moguće nadgledati izgradnju mostova, brodova, bušenje naftnih platformi, ali će biti od koristi i u situacijama spašavanja. Upravo iz tog razloga, Kancelarija za Podmorna istraživanja je ponudila Univerzitetu Rutger čak 618 000 dolara u svrhu pomoći pri daljem razvoju. Naime, ovi dronovi mogu biti od izuzetne pomoći roniocima, jer su u stanju da konstantno nadgledaju ronioca, prate njegov govor tijela, ali su i sjajni asistenti prilikom snimanja.

Takođe, ovaj dron bi mogao da pomogne vojsci prilikom otkrivanja mina, kao i u izviđanjima, budući da nema problem da iz vazduha ode direktno pod vodu. Vjerovatno iz tog razloga, buduća ulaganja u poboljšanje ovog robota su više nego izvjesna. Na video snimcima možete pogledati i kako to izgleda u praksi: