lg g4 telefon

Written by

LG G4 – šta možemo očekivati od novog LG smartfona

moj android| Views: 155

lg g4 telefon

U iščekivanju lansiranja novog flagship smartfona brenda “LG” na internetu se pojavio niz glasina o karakteristikama ovog pametnog telefona. “LG” je tokom godina konstantno poboljšavao svoje flagship G2 i G3 uređaje, tako da postoje mnoga opravdana očekivanja od G4 verzije.

Dok su najveći rivali ovog brenda, “HTC” i “Samsung” već otkrili svoje flagship modele za narednu sezonu, LG se odlučio za nešto drugačiju taktiku tako da iz kompanije povremeno objavljuju informacije koje bude znatiželju korisnika. Za sada je skoro sigurno potvrđeno da će se LG G4 model pojaviti na tržištu do kraja juna, kao što je to bio slučaj i prehodne godine sa G3 modelom.

Donosimo vam pregled pet glasina koje imaju najviše šanse da se ostvare.

1. Odustvo okvira i zakrivljeni displej

Po prvi put ćemo imati priliku da vidimo smartfon čiji displej skoro da ne posjeduje bilo kakvu vrstu okvira. Drugim riječima, postoji velika mogućnost da će LG G4 imati samo 0,7 mm okvira sa svake strane, što je jednako debljini kreditne kartice. Ukoliko rezolucija bude makar približno dobra kao što je to bio slučaj sa G3 verzijom koja je imala 1440×2560 piksela, možemo očekivati nevjerovatno realistično smartfon iskustvo. Radi se o Full HD LCD panelu, a tehnologija koja u potpunosti uklanja ivice naziva se Neo Edge.

2. Kamera od 20.7 megapiksela

Poput prethodnog G3 modela laserski autofokus i optička stabilizacija fotografija bi se trebala naći i na G4 modelu, a postoji velika vjerovatnoća da ćemo vidjeti i veću rezoluciju od do sada dostupnih 60 fps.

Prema glasinama moglo bi se raditi o senzoru od 16 megapiksela, što znači poboljšanje u odnosu na 13 megapiksela koje posjeduje G3 varijanta. Ovo je relativno mala izmjena, ali budući da se prethodni model već odlično pokazao na ovom polju možemo da očekujemo samo poboljšanja. Možemo očekivati i vrhunsku kameru za selfie od najmanje 5 megapiksela.

lg g4 kamera

3. G4 procesor

Još jedna stvar koja će izdvojiti LG G4 od ostalih smartfona na tržištu je njegov procesor.   Izvori tvrde da će se raditi o 64-bitnom Qualcomm Snapdragon 810 procesoru. Radi se o poboljšanom chipsetu koji će biti ugrađen u većinu smarftona novije generacije, a prvi put je predstavljen tokom CES sajma u Las Vegasu.

Ova glasina još uvijek nije potvrđena budući da je “LG” nedavno predstavio svoj novi “Nuclun” procesor. Pojedini izvori tvrde da se radi o “Nuclun” octa-core procesoru sa LTE-A Cat6 mogućnostima konekcije. Ovaj procesor bi trebao raditi po nevjerovatnoj brzini od 300 mbps.

4. Visoko otporni smartfon

Kompanije su stalno u potrazi za načinima da izdvoje svoj smartfon, te uvode razne inovativne specifikacije. Dosta kompanija proizvodi izdržljive smartfone koji su vodootporni i otporni na prašinu. Ovo je pogotovo dobro za korisnike koji često planinare i koji se aktivno bave sportom, budući da postoji veća mogućnost da prilikom tih aktivnosti oštete smartfon. Osim toga, otpornost na vodu i prašinu odlična je reklama za svaki smartfon, pa tako i za G4 model koji će biti certifikovan IP65 i IP67 rejtinzima.

5. Operativni sistem

Prethodni G3 model sadržavao je u početku Android 4.4.2 KitKat koji je kasnije updejtovan na Android 5.0 Lolipop verziju. Ukoliko se G4 pojavi uskoro i on bi mogao sadržavati ovaj operativni sistem, ali ako se njegovo lansiranje pomjeri za jesen 2015. onda bi se on mogao pojaviti i sa Android 5.2 verzijom.