Written by

Lozinke odlaze u istoriju: Android omogućava logovanje otiskom prsta

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 425

Ako vam je potreban poseban razlog da apdejtujete posljednju verziju Google Play servisa mi ćemo vam dati više nego dobar. Naima, svi Android uređaji koji imaju 7.0 i novije verzije, od sada mogu da se loguju na aplikacije i sajtove bez ukucavanja lozinki. Koristeći FIDO2 standard, sada možete otključavati određene aplikacije pomoću PIN-a ili pomoću otiska prsta.

Iako složene lozinke mogu biti siguran metod da sačuvate svoje podatke one su često dugačke i teško se pamte tako da većina ljudi traži odgovarajuću alternativu za iste. 

Za uređaje koji nemaju senzor za otiske prstiju, Android će omogućiti korisnicima neke druge metode kao što su PIN ili uzorak za prevlačenje prstiju koje se koriste za otključavanje telefona da bi se na taj način potvrdila autentičnost. 

Neki Android korisnici su već imali priliku vidjeti ovaj program, veliki broj bankovnih aplikacija dozvoljava da se prijavte putem otiska prsta i ne morate ukucavati lozinku. Ovaj standard autentifikacije je podržan od strane mnogih web pretraživača uključujući Chrome, Edge i Firefox, ali bez obzira na to što postoji podrška to ne znači da se metod može odmah i koristiti.