Written by

Luksemburg – malena država u samom srcu Evrope

m:vijesti| Views: 132

Luksemburg je država u srcu Evrope sa istoimenim glavnim gradom, koja zajedno sa Belgijom i Holandijom čini zemlje Beneluksa. Iako jedna od najmanjih, Luksemburg spada u red najbogatijih evropskih država.

Malena država koja se smjestila u samo srce Evrope je poznata po svojim srednjovjekovnim dvorcima i predivnom krajoliku. Glavni grad ove države ima neobičan položaj, sagrađen je na liticama, pa izgleda kao da se sastoji iz dva nivoa, nižeg i višeg. Među velikim brojem kulturno-istorijskih spomenika ističe se katedrala Notre Dame, koja se smatra simbolom grada, kao i spektakularni Luksemburški dvorac, koji datira još iz ranog srednjeg vijeka.

U Luksemburgu, koji broji manje od 600 hiljada stanovnika, živi čak 180 nacija, a zanimljivo je da u grad svakog jutra na posao dolazi oko 100 hiljada radnika iz okolnih država.

U Luksemburgu se rodio Robert Šuman, na čiju je inicijativu 1951. godine osnovana Evropska zajednica za ugalj i čelik, kao preteča moderne zajednice evropskih zemalja, a upravo je u ovoj zemlji, u mjestu Šengen na rijeci Mozel, potpisan i dokument o slobodnom kretanju.

Luksemburg ima blagu i umjerenu klimu, pa je idealno vrijeme za posjetu ovoj državi u periodu od maja do septembra.

Ne zaboravite da ako ste planirali putovanje u ovu predivnu zemlju, i ako ste m:tel prepaid Dopuna korisnik, možete aktivirati jednu od tarifnih opcija „Roming NET“, uz koju ćete nesmetano koristiti mobilni internet u T-mobile mreži Luksemburga. „Roming Net“ aktivirajte putem servisa Moj meni pozivom na *100# i uživajte na svom putovanju, šerujte sličice, istražujte nova mjesta i ostanite u „četu“ sa prijateljima.