Written by

Luvr će u partnerstvu sa HTC-om “oživjeti” Mona Lizu

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 109

Već je prošlo 500 godina otkako je ovaj svijet napustio jedan od najvećih umjetnika i inovatora – Leonardo da Vinci, a poznati brend HTC je pronašao novi način da oda počast poznatom slikaru.

U saradnji sa Luvrom kompanija će omogućiti javnosti, po prvi put, upotrebu virtuelne stvarnosti u muzeju. Na ovaj način će Mona Lisa da “oživi” pred posjetiocima koji koriste HTC-ovu tehnologiju.

Novo VR iskustvo nosi naziv “Mona Lisa: van stakla”, a osnovni cilj je da se svim ljubiteljima umjetnosti omogući komunikacija sa slikom u virtuelnom prostoru. Zahvaljujući različitim algoritmima i VR-u posjetioci će biti u prilici da pažljivo posmatraju djelo i to van zaštitnog stakla.

Bićete u mogućnosti da vidite sve detalje, ali i da saznate tehnike koje je umjetnik koristio za stvaranje svog remek-djela. Na ovaj način ćete dosta naučiti o čuvenoj Mona Lisa-i, ali i neke opšte činjenice o slikarstvu.

Vlasnike VR HTC slušalica će obradovati činjenica da će i oni moći koristiti pomenutu uslugu.  Zahvaljujući postojanju VR platformi, moći ćete uz registrovanje na nekoj od njih pogledati svaralaštvo čuvenog Leonardo da Vinci-a. Da, dobro ste pročitali, čak ne morate ni ići u Pariz! Još uvijek postoji mnogo skeptika kada je u pitanju VR, ali oblasti kao što su medicina ili kultura itekako zaslužuju sve beneficije ove tehnologije.