Written by

m:agazin: Baza lajkova, fotografija i statusa u Švedskoj

m:tel IPTV| Views: 258

M Magazin

Prvo ovogodišnje izdanje emisije m:agazin kao i uvijek donosi mnoštvo zabavnih tema iz svijeta tehnologije i komunikacija. Voditeljka Jelena Babić vas ove subote, 2. januara, vodi kroz zanimljivosti širom svijeta u 16:15 časova na Alternativnoj televiziji. Saznaćete nešto više o novom Huawei modelu Mate 8, vidjećete kako izgleda baza podataka najveće društvene mreže na svijetu – Facebook-a, ali i saznati kako će to izgledati naši lični roboti u budućnosti.

Uređaj koji cijeli svijet sa nestrpljenjem očekuje, trenutno je dostupan samo u Kini. Radi se o najnovijem smartfonu iz Huawei radionice, o modelu Mate 8, koji nazivaju „najnaprednijim vodećim smartfonom“. U skladu sa onim što je ranije pomalo otkrivano, ovaj smartfon pokreće najnoviji octa-core Kirin 950 SoC i Mali T880MP4 GPU, a posjeduje 6-inčni FHD IPS displej. A zbog ovih vrhunskih karakteristika svi jedva čekaju naredni CES, 6. januara, na kojem će biti objavljeno kada tačno će ovaj model biti lansiran na tržište drugih zemalja.

Ukoliko ste se ikada zapitali kako izgleda baza podataka Facebook-a, u ovosedmičnoj emisiji ćete dobiti odgovor. Vodimo vas u ispostavu najpopularnije komunikacione mreže, koja se nalazi u Švedskoj i koja u potpunosti brine o zaštiti okoline. Nalazi se u švedskom gradu Luela, a u Facebook-u navode dvije prednosti kojima se najviše ponose, a koje se tiču očuvanja okoliša. Prva prednost je lokacija jer se ovaj grad nalazi na sjeveru Švedske, što znači da je dovoljno samo dovesti hladan vazduh do servera da bi ih rashladili, pa dodatni sistemi hlađenja nisu potrebni. Druga prednost je u blizini izvora proizvodnje energije ovog grada. Više detalja saznajte u samoj emisiji, jer pored ove baze podataka u toku je izgradnja još jedne, koja će biti iste veličine, takođe u ovom gradu.

O dronovima čitamo svakodnevno, budući da njihova funkcionalnost i efikasnost sve više zaokuplja pažnju, ali i divljenje. Međutim, najnovija vijest je oduševila sve ljubitelje tehnologije. Radi se o „mini dronovima“ koji nas očekuju u budućnosti, a koji će biti veličine svitaca i u rojevima će stvarati različite boje i oblike.

Ukoliko ste ljubitelj nauke i tehnologije ili samo želite da saznate nešto više o interesantnim temama, očekujemo vaše mailove sa prijedlozima na magazin@mtel.ba , kako bismo bili još bolji u 2016. godini.