Written by

m:agazin – Stvarni pohod na Mjesec u holivudskom blokbasteru

m:tel IPTV| Views: 240

tv-magazin

TV emisija m:agazin će ove subote, 3. juna, u 14:50 časova, na programu Radio-televizije Republike Srpske, gledaoce povesti na nova uzbudljiva putovanja svijetom nauke i tehnologije. Igor Kalaba i Vanja Partalo će i ovaj put razgovarati o neobičnim tehnološkim i naučnim dostignućima, zanimljivim preporukama i vijestima koje su u proteklih sedam dana uzdrmale svjetsku tehnološku scenu.

Među temama će se naći i priča o lunarnom roveru koji će se naći na mjesecu u svemirskoj misiji sljedeće godine, a imaće premijerno predstavljanje na neobičan način – u holivudskom blokbasteru. Radi se o filmu Ridlija Skota, „Alien Covenant“, koji će da sadrži kadrove ovog lunarnog vozila, što je jedan od rijetkih slučajeva da se slična tehnologija iz stvarnog života nađe u nekom filmu iz žanra naučne fantastike. Ne propustite da saznate više o prvom privatno finansiranom pohodu na Mjesec.

tv-magazin_1

Nebeska prostranstva su poslužila kao inspiracija i kompaniji „Freedomes“ koja je za sve ljubitelje kampovanja napravila neobičan eksperiment; da se iz naizgled običnog kampa, posjetioci zapute na put do Marsa. Takav projekat je realizovan za potrebe snimanja čuvenog blokbastera „Marsovac“, a tim povodom je izrađena posebna kupola u jednom od kampova u Wadi Rum pustinji, poznatoj i kao Dolina Mjeseca.

Ne propustite ni priče o printeru koji mogu da “naprave” kuću za svega 24 sata, mašini koja printa odjeću, uređaju koji može da pretvori bilo koju površinu u pametni interfejs uz pomoć tehnologije koja funkcioniše na principu sonara, i još mnogo toga što vas očekuje u 25 minuta m:agazina.

Zanimljivosti iz prethodnih izdanja emisije m:agazin dostupna su i na YouTube kanalu kompanije m:tel, a za sve ostale informacije posjetite www.mtel.ba ili blog.mtel.ba.