Written by

Magic Leap – tehnologija budućnosti

m:ovo m:ono| Views: 67

slonic

Kada čujete da je Google odlučio da u nešto uloži novac, sigurni ste da ne može biti loše. Međutim, kada čujete da se radi o sumi od 542 miliona dolara, to vrlo vjerovatno znači da se radi o nečemu što bi moglo da promijeni svijet. Sudeći po najnovijim snimcima na Youtube-u, kompanija Magic Leap nam nudi novu, proširenu, stvarnost i vrhunski doživljaj te stvarnosti. Riječ je o tehnologiji koja može pokazivati holograme u realnom okruženju uz pomoć posebnih naočala.

Njihov proizvod koji ipak drže u tajnosti, navodno će nadmašiti sve što je do sada ponuđeno korislicima, pa čak i kompaniju Oculus, koju je ove godine kupio Facebook. Obećavaju da će promijeniti svijet, ali i način na koji ga doživljavamo.

Magic Leap će biti najprirodniji i za čovjeka napristupačniji interfejs. Suština jeste u prilagođavanju ljudskog tijela i uma onda kada tehnologija poštuje biologiju. Inženjeri koji rade na razvoju ove tehnologije su nepoznati javnosti, jedino što se zna o njima jesu nadimci kao što su „guru umjetne inteligencije“, „softverski nindža“ ili „računarski hobit“. Ukoliko posjetite njihovu zvaničnu internet stranicu imaćete mogućnost da pogledate video u visokoj rezoluciji u kojem čovjek u rukama drži malog slona koji nakon toga skaće u zrak i počinje plutati. Uvodni snimak na stranici je malo „strašniji“, jer vidite djecu u školskoj sali, a odjednom iz parketa iskače ogroman kit. Oni koji su imali priliku da saznaju nešto više o ovoj misterioznoj kompaniji i njihovoj tehnologiji ostali su impresionirani, mi ostali moraćemo još malo pričekati.

To koliko će nestrpljivi ljubitelji tehnologije morati čekati, još uvijek nije poznato. Budući da je Microsoft najavio nešto slično, a potpuna realizacija se očekuje u 2020. godini, moguće je da ćemo i na Magic Leap morati pričeti do tada. Međutim, činjenica je da naočale za „pojačanu“ stvarnost  već postoje, pa se nadamo da će ipak preduhitriti Microsoft i ponuditi nam ovu tehnologiju što prijem. Morate priznati da mi bilo sjajno posmatrati svemir uz hologram iz vlastite fotelje. Uostalom, pogledajte na videu kako to izgleda.