Written by

Mančester ima neboder koji “vrišti”

m:ovo m:ono| Views: 62

maxresdefault (1)

U Mančesteru možete čuti 153 različita jezika, što ga čini etnički najraznovrsnijim mjestom u Evropi i drugim u svijetu, nakon Njujorka. U ovom gradu možete čuti jezike kao što su čitrali (sjeverni Pakistan), konkani (zapadna Indija), dagare (Gana) ili ujghur (sjevero-zapadna Kina). To je jedna od lijepih strana ovog industrijskog grada, međutim, ono što građani i turisti slušaju od 2006. godine, nije nimalo ugodno.

Naime, Beetham kula u Mančesteru neboder je koji svakodnevno izluđuje građane ovog grada. Tokom velikih oluja i snažnih nevremena, sa ove zgrade dolazi glasni zastrašujući zvuk, koji otprilike asocira na muziku iz horor filmova. Ovaj neboder je visok 169 metara i ima 47 spratova, stanovnike Mančestera izluđuje. Mnogi od njih navode arhitektu, Ian-a Simpson-a, kao glavnog krivca. On se 2012. godine i izvinio zbog ove strašne pojave, objašnjavajući uzrok problema u staklenim oštricama koje se nalaze na vrhu zgrade. Ironično je to što je njihova jedina funkcija ona estetska. U svom obraćanju javnosti naveo je da je on svjestan zvukova koje zgrada proizvodi, jer živi na posljednjem spratu, kao i to da se radi na otklanjanju problema. Međutim, problem do danas nije riješen, a Mančester postaje poznat ne samo po svojoj industriji ili fudbalu, nego i po zgradi koja „vrišti“ – Beetham kuli.

Zvukove nebodera u Mančesteru stanovnici obližnjih zgrada opisuju kao zavijanje, šum i vrisak. Za vrijeme jakih oluja, ovaj zvuk se širi i kroz druga naselja, a nezadovoljstvo građana je sve veće, što se može vidjeti i po društvenim mrežama. Za vrijeme jakiv oluja kada zgrada ne prestaje da „vrišti“, ova pojava postane glavna tema na društvenoj mreži Twitter.

Pored toga što ova, u najmanju ruku, čudna zgrada plaši stanovnike i ometa ih nisu bolje prošli ni njeni vlasnici, budući da su cijene stanova u konstantnom padu. Ono što je interesantno jeste da kada je zgrada napravljena i počela da stvara zvukove, niko nije znao odakle oni dopiru, pa su mnogi bili ubijeđeni da su to zvukovi koji najavljuju vanzemaljce. Tek nakon što se utvrdilo da ih proizvodi zgrada, cijene su počele da drastično padaju, što je i logično, jer je teško zamisliti da bi neko izdvojio popriličnu sumu novca za stan u kojem sigurno neće spavati za vrijeme loših vremenskih uslova, naročito u Velikoj Britaniji poznatoj po kišama.

U videu poslušajte zvukove koje ova zgrada stvara, pa se pokušajte staviti na mjesto stanovnika Mančestera.

https://www.youtube.com/watch?v=ZRCcGUvmZDE