Film

Written by

Mašinsko učenje predviđa uspjeh filmova

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 80

Kompanija Warner Bros nedavno je potpisala ugovor sa startap-om Cinelytic, te tako dobila pristup algoritmima koji uz pomoć mašinskog učenja predviđaju uspjehe filmova.

Upravo ti algoritmi ubuduće će biti korišteni za procjenu scenarija, a početak snimanja filma će zavisiti od njih. Vještačka inteligencija mnogima i danas zvuči nevjerovatno, ali je prilično jasno da ulazi u sve segmente društva, pa tako i u kreativnu industriju.

Bez obzira na to, vještačka inteligencija još uvijek nije sposobna da donosi umjetničke odluke samostalno, već služi za analiziranje podataka i otkrivanje šablona koji stručnjacima ukazuju na to koji će film biti uspješan, a koji ne. Sada je već jasno da Holivud polako prihvata mašinsko učenje, a informacije koje budu dolazile putem algoritama svakako će uticati na kreativni proces.

Šta će se dogoditi sa umjetnošću kada mašine budu preuzele stvar u svoje ruke, gotovo da niko ne zna u ovom trenutku. Još jedna zanimljiva činjenica o ovim algoritmima jeste što mogu da procjenjuju i to koji je glumac popularniji kod publike.