Written by

m:blog bira: 10 najzanimljivijih Google Doodle-ova

m:ovo m:ono| Views: 75

google doodle

Svako od nas najmanje jednom u toku dana pretražuje internet putem “Google” pretraživača. Ponekada nas prije početka pretrage dočeka iznenađenje: “Google” logo izgleda drugačije nego što je uobičajeno. To znači da je kompanija “Google” odlučila da nas iznenadi sa jednim od svojih zabavnih Google doodle-ova! “Google” logo se mijenja tokom dana kada se obilježavaju veliki internacionalni praznici, datumi rođenja slavnih umjetnika ili velika naučna otkrića.

Ideja za “Google” Doodle rodila se još 1998. godine prije osnivanja same kompanije dok su osnivači Larry Page i Sergey Brin kreirali korporativni logo. Dvije godine kasnije, dali su zadatak programeru Dennis-u Hwang-u da kreira Doodle povodom Dana pada Bastilje. Ovaj Doodle bio je toliko dobro prihvaćen od strane korisnika da je Dennis Hwang postavljen za glavnog Doodle kreatora, a ove zanimljive animirane verzije “Google” logotipa počele su se pojavljivati sve češće. Doodle tim je do sada kreirao preko 2000 Doodle-ova.

Za vas izdvajamo 10 najzanimljivijih “Google” Doodle-ova koji su osvojili srca miliona korisnika širom svijeta.

1. Jules Verne

1 Jules Verne

“Google” je odao počast čuvenom piscu naučne fantastike na njegov 183. rođendan. Logo je tako pretvoren u niz prozora kroz koje se mogu posmatrati morske dubine, a očita inspiracija je bilo najpoznatije djelo ovog pisca “Dvadeset hiljada milja pod morem”.

 2. Louis Braille

2 Louis Braille

Pet plavih tačkica, tri crvene tačkice, tri žute tačkice, četiri plave, tri zelene i dvije crvene: ovako se riječ “Google” piše na Brajevom pismu. Ovaj “Google” Doodle objavljen je 4. januara 2006. godine povodom 197. rođendana Louis-a Braille-a koji je kreirao ovo posebno pismo namijenjeno osobama sa oštećenim vidom.

3. Albert Einstein

3 Albert Einstein

Svoj “Google” Doodle dobio je i jedan od najvećih umova u istoriji čovječanstva Albert Einstein. Najpoznatiji je po svojoj teoriji relativnosti kao i po mnogobrojnim otkrićima u polju gravitacija i kvantnog opisa svjetlosti za koja je bio nagrađen Nobelovom nagradom. Doodle posvećen Einstein-u pojavio se na glavnoj “Google” stranici 13. marta 2003. godine.

4. HG Wells

4 HG Wells

Leteći tanjiri na ovom Doodle-u dizajnirani su povodom 143. rođendana čuvenog pisca naučne fantastike HG Wells-a koji je najpoznatiji po svojim djelima “Rat svjetova” i “Vremenska mašina”. Iako “Google” često koristi Doodle-ove za obilježavanje važnih datuma, godišnjica i poznatih događaja obično je odmah očito o kakvom događaju se radi. Ovaj put se “Google” odlučio za nešto dužu kampanju, tako da su u danima prije objave glavnog Doodle-a objavljivali niz misterioznih logotipa kako bi probudili znatiželju korisnika.

5. Mapa metroa u Londonu

5 Mapa metroa u Londonu

Povodom 150 godina Londonskog sistema metroa, dizajniran je Doodle po uzoru na originalnu metro mapu. Ovu jednostavnu i korisnu mapu kreirao je crtač Harry Beck davne 1931. godine i do danas važi za jedan od najboljih primjeraka klasičnog dizajna koji je veoma omiljen među dizajnerima.

6. Claude Debussy

6 Claude Debussy

I slavni francuski kompozitor iz 19. vijeka Claude Debussy dobio je svoj Doodle povodom 151. rođendana. Ovaj Doodle sastojao se od video ilustracije njegove najpoznatije kompozicije “Clair de lune” (mjesečina) koja vas vodi na romantičnu vožnju gondolom po najpoznatijim evropskim metropolama.

7. Svjetsko prvenstvo u fudbalu

7 Svjetsko prvenstvo u fudbalu

Povodom prošlogodišnjeg Svjetskog prvenstva u fudbalu “Google” je kreirao niz Doodle-ova koji su predstavljali siluete najpoznatijih gradova u Brazilu. Najpopularniji je bio ovaj Doodle koji prikazuje najpoznatije simbole brazilskog velegrada Rio de Janeira.

8. Prvi dan ljeta

8 Prvi dan ljeta

Kako bi proslavio prvi dan ljeta, “Google” je kreirao ovaj zabavni Doodle koji prikazuje pet plivača obojenih u plavu, crvenu, žutu i zelenu boju. Originalni Doodle je animirani GIF u sklopu kojeg se plivači kreću po valovima.

9. Patentni zatvarač

9 Patentni zatvarač

U ovu listu svakako moramo uvrstiti i ovaj animirani Doodle koji prikazuje patentni zatvarač. Animirani patentni zatvarač dijeli “Google” logo na dva dijela i na taj način otkriva povod: rođendan Gideona Sundbäck koji je dizajnirao prvi patentni zatvarač.

10. Les Paul

10 Les Paul

Ovaj Doodle kreiran je u čast jazz i blues legende Les Paul-a i sastoji se od interaktivne animacije koja je podjednako zanimljiva svim ljubiteljima muzike. Sami korisnici imaju mogućnost da zasviraju na ovoj animiranoj gitari, a Doodle je toliko zabavan da biste vrlo brzo mogli zaboraviti šta ste u početku trebali pretraživati.