Written by

Microsoft priprema svoj sklopivi uređaj koji će pokretati i Android aplikacije

iza ugla, mobilni svijet| Views: 176

Informacije o tome da Microsoft priprema svoj sklopivi uređaj pojavljivale su se u više navrata. Sada, prema najnovijim navodima možemo zaključiti da je novi uređaj u pripremi.

Riječ je o Surface uređaju sa savitljivim i sklopivim ekranom, Intel-ovim 10-nanometarskim Lakefield procesorom te novim operativnim sistemom Windows Core OS, kao varijanti Windows 10 sistema.

Uređaj će imati dva displeja od 9 inča, omjera 4:3 – što je drugačiji pristup od onog koji, recimo, kod svog savitljivog računara ima Lenovo.

Najznačajniji dio je, međutim, mogućnost izvođenja Android aplikacija unutar sistema, a ističe se i always-on spajanje na 4G mobilnu mrežu.

Trenutno nije jasno da li će tablet imati instaliran Google Play, što bi značilo i Google-Microsoft ugovor, ili u Microsoft-u rade na Android app store-u.

Iako za sada pouzdano ne znamo kada bi se ovaj uređaj mogao pojaviti na tržištu, pojedini IT izvori navodi da ga možemo očekivati u prvoj polovini 2020. godine. Sljedeće godina bi mogla biti godina sklopivih uređaja, jer je iz Lenovo-a najavljen i njihov ThinkPad X1. Takođe, i Alcatel priprema jedan takav uređaj, a ranije je najavljeno da će i on biti predstavljen naredne godine.