Written by

Microsoft službeno predstavio Surface Laptop

m:ovo m:ono| Views: 116

surface-laptop

Microsoft je ove sedmice i službeno predstavio novi Surface laptop uređaj, koji je prema riječima čelnih ljudi iz Microsoft-a namijenjen mlađoj populaciji. Ovaj put se radi o klasičnom laptopu, a ne o hibridu, kakav je aktuelni Surface 2 u 1 uređaj.

Laptop ima ugrađen 13,5-inčni ekranom omjera 3:2, sa preko 3,4 miliona piksela. Kućište uređaj je napravljeno od aluminijuma i dolazi s tastaturom koja je presvučenom alcantra tkaninom, koja mu daje dati premium osjećaj.  

Ispod poklopca se, zavisno od konfiguracije nalaze Intelov-ovi Core i5 i i7 procesori, sa RAM memorijom od do 16 GB, i SSD diskom do 1 TB. Iz kompanije tvrde da je njihov Surface za 50% brži od MacBooka Pro, a da je autonomija baterija čak 14,5 sati. Osnovna konfiguracija laptopa će se prodavati po cijeni od 999 dolara, a kupcima će na raspologanju biti od sredine juna.

Surface inače dolazi sa novim operativnim sistemom Windows 10 S, koja je olakšana verziji klasične „desteke“ sistema. OVaj Windows troši manje resursa od Windows-a 10 Home ili Pro, u pozadini vrti manje programa i procesa i pokreće ih još brže.