milica djukic

Written by

Milica Đukić: Nije toliko teško baviti se matematikom

prijateljstva| Views: 115

milica djukic

Od sada ćemo vam na m:blogu u sklopu naše rubrike “Prijateljstva” donositi priče o talentovanim i uspješnim osobama koji su se na neki način istakle i postigle odlične rezultate u svom polju. Ovog puta vam predstavljamo Miliicu Đukić koja je prošle godine ostvarila nevjerovatan uspijeh i osvojila srebrnu medalju na Matematičkoj olimpijadi u Kejptaunu, Južnoafrička Republika. Ona je na taj način pobijedila konkurenciju od sto takmičara koji su došli iz čitavog svijeta. Njeno vrijeme tek dolazi, a sa njom smo razgovarali o njenoj ljubavi prema matematici, iskustvima sa Matematičke olimpijade i planovima za budućnost.

 

Kada se javila ljubav prema matematici i kada si se počela baviti matematikom kao takmičarskom disciplinom?

Sa najrazličitijim matematičkim zadacima sam se se susretala još od malih nogu. Kao dijete sam mnogo voljela slagalice, zagonetke i logičke zadatke. Za vrijeme osnovnog školovanja sam stalno tražila matematičke zadatke u dodatnoj literaturi, u raznim časopisima i zbirkama, a s prvim takmičenjem sam se susrela u sedmom razredu osnovne škole. Tada sam došla u dodir sa malo težim zadacima koji se pojavljuju na takmičenjima, te sam počela više i češće da se bavim njihovim rješavanjem.

 

Koji su tvoji prvi značajniji rezultati na ovom polju?

Prvi značajan rezultat bio je prvo mjesto na republičkom takmičenju u sedmom razredu. Ova nagrada je bila potpuno neočekivana, jer se nisam nadala tako dobrom rezultatu. To takmičenje mi je pomoglo da shvatim kako, zapravo, i nije toliko teško baviti se matematikom i kako bih uz malo više rada i vježbe mogla ostvariti mnogo bolje rezultate.

 

Da li je neko u tvojoj porodici matematičar ili se bavi profesijom koja je povezana sa tom naukom?

Niko u porodici nije matematičar po struci, ali moja majka je učiteljica, a otac mašinski inženjer, tako da i njima dobro ide rješavanje matematičkih zadataka. Prije nego što sam krenula na takmičenja, oni su mi pomagali da dođem do nekih neobičnih i težih zadataka, ali i da ih riješim. Kasnije sam imala veliku podršku nastavnika i profesora koji mi naravno još uvijek pomažu.

djukic milica

Da li si se susretala s nekim preprekama takmičeći se?

Profesori redovne nastave u osnovnim i srednjim školama, uprkos njihovom entuzijazmu i volji da pomognu i podrže učenike, ne posjeduju veliko znanje o takmičarskoj matematici, u kojoj se svi problemi rješavaju bez upotrebe ‘više’ matematike, koja se uči na fakultetu.

Učenici koji imaju želju da se bave takmičarskom matematikom, često ne znaju odakle da počnu, ali ipak, onaj ko voli ovu disciplinu i ko ima talenta, uvijek pronađe način kako da bude uspješan.

 

Osvojila si srebrnu medalju ove godine na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Kejptaunu. Opiši nam kakvo je bilo to iskustvo?

Srebrna medalja je veoma značajan rezultat, pogotovo za nekog ko dolazi iz Bosne i Hercegovine, jer kod nas nema organizovanih predavanja i matematičkih kampova koje učenici iz drugih zemalja imaju priliku pohađati. Kejptaun mi se mnogo svidio, kao i cijela južnoafrička kultura. Upoznala sam mnogo takmičara iz cijelog svijeta, a činjenica da sam osvojila medalju je upotpunila ovo pozitivno iskustvo.

 

Koliko te motiviše i koliko ti znači ova nagrada?

Moj veliki san bio je da osvojim medalju na ovom takmičenju, tako da mi, kao matematičaru, ova nagrada neizmjerno mnogo znači. Ova medalja je veoma cijenjena u cijelom svijetu, te ako odlučim da školovanje nastavim u inostranstvu, ona će mi to znatno olakšati. Medalja me svakako motiviše da dalje nastavim da se bavim takmičarskom matematikom, te ću nastojati da sljedeće godine ponovim isti rezultat, što nije jednostavno.

 

Nedavno si u sklopu Dana matematike dobila priznanje od Ministarstva nauke i tehnologije te poklon kompanije m:tel. Koliko ti ovakav vid pažnje i podrške znači?

Svaki oblik podrške i priznanja mi mnogo znači, te sam veoma zahvalna Ministarstvu nauke i tehnologije Republike Srpske i kompaniji m:tel, jer to doprinosi promociji i podršci matematike kao naučne discipline. Nažalost, u Bosni i Hercegovini se još uvijek malo pažnje posvećuje nauci generalno, te se nadam da će se u bliskoj budućnosti to promijeniti.

 

Koliko vremena dnevno provodiš rješavajući matematičke zadatke?

To zavisi od raspoloženje, ali i od drugih obaveza. Početkom godine uvijek napravim pauzu u vježbanju, a kasnije, pred samo takmičenje, intenziviram rješavanje zadataka. U tom periodu vježbam svaki dan, rješavam zadatke po nekoliko sati dnevno, ponekad po tri ili četiri sata. Mnogo volim matematiku i ne bi mi bilo teško rješavati zadatke po cijeli dan kada ne bih imala drugih, školskih i životnih obaveza.

 

Šta je ono što slijedi, da li se spremaš za neko naredno takmičenje i na kom nivou?

Trenutno sam na pauzi, takmičenja počinju sredinom drugog polugodišta, kada ću i intenzivirati vježbanje, odnosno rješavanje zadataka. Između ostalog, kao i prošle godine, planiram da se spremam i učestvujem na matematičkoj olimpijadi.

 

Matematički stručnjaci su veoma cijenjeni i u svijetu, ali sve više i kod nas, da li možda planiraš nastaviti karijeru negdje van granica BiH?

Kod nas matematičari uglavnom rade kao predavači u školama ili na fakultetima.

Mene taj posao ne privlači, voljela bih se baviti primjenom matematike u praksi. Razmišljam o tome da dalje školovanje nastavim u inostranstvu, i da se možda u inostranstvu i zaposlim, ali vidjećemo, još uvijek imam vremena da razmislim o budućnosti prije nego što donesem konačnu odluku.

 

Koliko je korištenje mobilnog telefona važno u tvom životu?

Telefon mi je važan kada mi je potrebno da ja nekog pozovem, ili kada želim da nešto provjerim na internetu, ali često ga ne čujem ili zaboravim odgovoriti na poziv.

 

Šta za tebe znači prijateljstvo i koliko ti je važna podrška prijatelja?

Podrška prijatelja mi mnogo znači. Učestvujući na takmičenjima upoznala sam mnogo ljudi, a sa mnogima od njih sam u stalnom u kontaktu. Pomažemo jedni drugima u rješavanju zadataka, što nas još više zbližava. Prijatelji koji se bave matematikom su mi velika podrška u životu i, naravno, kada je riječ o takmičenjima.