Written by

Mini Power – jednokratna kartonska baterija

m:ovo m:ono| Views: 94

Mini power 1

Imate problema sa baterijom vašeg smartfona, koja ne može da izdrži cijeli dan? Dizajner Cung Či-Hsijen stvorio je nagrađivani koncept malih kartonskih kapsula, kojima možete dopuniti vaš telefon, a zove se Mini Power. Vaše je da izaberite koliko vremena vam je još potreba baterija – dva, četiri ili šest sati, uključite je, a zatim reciklirate kada se potroši.

Cungovov biorazgradivi dizajn, koji je predviđen za prodaju u prodavnicama, izbjegava plastiku za razliku od većine baterija za jednokratnu upotrebu, pa je ne samo da ekološki proizvod, već i štedi na ambalaži.

Mini power 2

Ovakve jednokratne smartfon baterije nisu nova ideja. U Japanu, na primjer, prodaja baterija za jednokratnu upotrebu traje već godinama. Ali, ove baterije imaju tendenciju da zagađuju okolinu, ne samo zbog litijum-jonskih baterija u njima, već i zato što dolaze u plastičnim kesama.

Još uvijek ostaje problem male baterije unutar svake od kapsula, ali Cung zamišlja da će se reciklirati u istoj prodavnici gdje ste i kupili Mini Power – odbacite jednu i pokupite novu.

Jednokratne baterije nikada neće biti kao dobre kao punjive, ali elegantan Cungov koncept, pokazuje da dobar dizajn može da uradi mnogo da uklonimo mnoge od negativnih strana, čineći ih atraktivnijim za potrošače.