Written by

MinuteEarth – YouTube kanal sa odgovorima na sva vaša pitanja

m:ovo m:ono| Views: 264

minuteearth

Zemlja je jedini planet u našem solarnom sistemu na kojem ima vode. Odakle onda dolaze svi okeani, glečeri i rijeke? I zašto su rijeke često čudnog oblika? Koliko se o nama može reći prije nego što se uopšte i rodimo? I koliko ljudskih osnovnih funkcija obavljamo prije rođenja? Milioni pitanja traže odgovore, a ljudi koji rade u MinuteEarth timu razmatraju jedno po jedno, bez obzira na to koliko su velika, mala ili čudna.

Dobro došli na Minute Earth, YouTube kanal koji dva do četiri puta mjesečno pokušava da odgovori na različita pitanja iz oblasti nauke i donosi nevjerovatne priče o našoj planeti.

kisne-kapi-minute-earth

Na prvi pogled, čini se da se za MinuteEarth video-snimke koriste samo crteži i to veoma jednostavni. No, to nije tačno; mnogo toga se radi prilikom kreiranja ovih videa. MinuteEarth tim predlaže različite ideje za scenarije i odabrane idu u produkciju. Pisac i urednik rade na scenariju i onda ga nekoliko puta komentarišu svi članovi tima. Nakon usvojenih promjena, scenario odlazi u ruke ilustratora i režisera. Ilustrator kreira storyboard-ove za scenario. Članovi tima ga komentarišu i predlažu promjene za svaki nacrt videa. Nakon toga, ilustrator i režiser razgovaraju o svakom komentaru i u sljedeći nacrt videa odgovaraju na svaki.

Jedna tema može da sadrži mnogo pitanja i svako od njih nalazi se na određenoj plejlisti. Tako, na primjer, u plejlisti “Evolucija” dobijate objašnjenja za pitanja poput “Zašto na svijetu ima više dječaka nego djevojčica?”, “Zbog čega šišmiši prenose razne bolesti kao što je ebola?”, “Koliko je dosad bilo masovnih izumiranja?”, “Koji je medvjed najbolji?” i “Zašto su zmije toliko jezive?”

Anatomija i zdravlje, životinjsko ponašanje, istorija Zemlje, okeani i biologija samo su neke od kategorija na kojima su dosad radili članovi tima MinuteEarth. Više o tome možete pogledati na YouTube kanalu Minute Earth.