Written by

Mlađi od 16 godina će morati tražiti dozvolu za društvene mreže?

m:ovo m:ono| Views: 92

internet-access-restricted

Noćna mora za tinejdžere i konačno olakšanje za roditelje. Naime, Odbor za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove u okviru Evropske unije donio je prijedlog zakona po kojem bi sva djeca mlađa od 16 godina trebalo da dobiju saglasnost roditelja prilikom korištenja društvenih mreža, određenih internet sevirsa, ali i prilikom instalacije aplikacija na smartfone.

Prema ovom zakonu minimalna starosna granica zabrane korištenja Facebooka, Snapchata, Instagrama pa čak i e maila bila bi podignuta sa dosadašnjih 13 na 16 godina. Korisnici mlađi od 16 godina i dalje će moći napraviti nalog na društvenim mrežama, samo će im u tom slučaju biti neophodno dopuštenje, odnosno saglasnost, od strane roditelja.

Postavlja se pitanje kojim metodama će, na primjer Facebook, kontrolisati korisnike pri registraciji, jer je činjenica da i sada postoje profili djece mlađe od 13 godina, a blokirati pristup tačno određenom sadržaju je tehnički veoma teško izvesti. Pored toga,  nije ni poznato na koji način će roditelji davati pristanak djeci za kreiranje profila, te na koji način će spriječiti djecu da to urade bez roditeljskog znanja. Naravno, ovaj zakon bi mogao izazvati i burne reakcije iz vodećih društvenih mreža, jer je veliki broj njihovih korisnika mlađi od 16 godina, to je naročito slučaj sa Instagramom i Snapchatom koji konstantno bilježe rast korisnika među mlađim generacijama.

Ova odluka je objašnjena činjenicom da se podaci o maloljetnicima ne bi smjeli ni dijeliti, a ni koristiti bez dozvole roditelja. Istina je da se prilikom registoravanja na društvenim mrežama od korisnika traži da je stariji od 13 godina, ali to je prepreka koji tinejdžeri vrlo lako zaobilaze. Ukoliko se ovaj zakon prihvati, sve zemlje članice Evropske unije imaće na raspolaganju dvije godine da ga sprovedu .

Postavlja se pitanje da li će ovaj zakon imati ikakvog efekta u zaštiti podataka maloljetnika ili će samo navesti tinejdžere da lažu o svojim godinama, prilikom registrovanja. Naravno, najburnije reakcije su došle upravo od strane njih, budući da im društvene mreže predstavljaju uobičajen način komunikacije. Takođe, u Velikoj Britaniji su već organizovani protesti kojim su tinejdžeri, ali i njihovi roditelji nastojali ukazati na to da ne treba ograničavati savremene vidove komunikacije, nego im se prilagoditi.

Iako je ova inicijativa podigla veliku prašinu, te dovela na ideje za peticije i proteste, nova pravila su zapravo samo proširenje već postojećih. Naravno, ovim zakonom bi se tražilo i mnogo veće učestvovanje zemalja članicu Evropske unije u samom njegovom sprovođenju.

Ono što je interesantno jeste da su osim mladih, ovim zakonom nezadovoljne i organizacije za zaštitu djece i mladih na internetu, jer smatraju da su stariji od 13 godina već naviknuti na korištenje interneta, te je apsolutno nepotrebno uvoditi im ovako nagle promjene, koje će ih samo podstaknuti da lažu roditeljima.

Trenutno, ovo je samo prijedlog zakona. Ostaje da vidimo kako će se izjasniti zemlje članice, a mladi će se do tada, opravdano ili ne, ali sigurno buniti.