Written by

Morsko dno tone zbog klimatskih promjena

m:ovo m:ono| Views: 115

okean2

Klimatske promjene mogu imati mnogobrojne neočekivane posljedice. Sva voda koja nastaje topljenjem ledenih površina na Zemlji čini da okeani postaju sve dublji i da morsko dno bukvalno tone.

Naučnici već dugo znaju da Zemlja postaje nestabilna kada se previše optereti, no željeli su da utvrde koliko topljenje ledenih površina i promjene koje uzrokuje čovjek utiču na nivo vode. Zbog toga je istraživački tim spojio procjene i podatke o otopljenim ledenjacima na Grenlandu i Antarktici sa promjenama u vodenim površinama na Zemlji poput brana i navodnjavanja i pretvorio ih u jednačine koje mogu donijeti relativne i apsolutne procjene o nivoima mora na različitim mjestima na našoj planeti. Ispostavilo se da je od 1993. do 2014. godine zbog ovih promjena koje je izazvao čovjek došlo do toga da je dno okeana propalo za 2.1 mm.  To znači da je tokom jedne godine morsko dno tonulo za 0.1 mm.

Thomas Frederikse sa Tehnološkog Univerziteta ističe da sateliti koji kruže oko Zemlje mjere površinu mora iz svemira. No, istraživanjem je otkriveno da oni potcjenjuju količinu vode zbog koje su okeani porasli za osam posto. Bilo je tu još nekoliko zanimljivih otkrića. U dijelovima svijeta gdje se topi najviše leda – na Grenlandu i u Arktičkom okeanu morsko dno se ustvari malo podiže s obzirom na težinu. Većina leda se otopila na sjeveru i zbog toga je u skoro čitavoj sjevernoj hemisferi došlo do blagog podizanja morskog dna dok je ono više tonulo na jugu, a naročito u Južnom okeanu.