Written by

m:recenzija – LG G3 S: Telefon koji može “izaći na crtu” bilo kojem rivalu

preporučujemo| Views: 75

LG G3 S 01

Možda ćete pomisliti da “S” na kraju naziva ovog pametnog telefona znači da je u pitanju bolji model od LG-jevog moćnog flagshipa G3, ali ovoga puta je ipak riječ o njegovoj manjoj verziji, pa otuda ovo slovo – za “small”.

LG telefoni obično nude sjajna rješenja, pa ni ovaj nije izuzetak. Ipak, LG G3 S je telefon srednje klase, a kao takav je direktni rival Samsunga Galaxy S5 Mini i HTC-a One Mini 2. Sa druge strane, za razliku od konkurencije, G3 S nije baš mali telefon, jer ima 5-inčni ekran koji je po veličini identičan vodećem HTC One M8.

Očekivano, specifikacije mu nisu tako impresivne kao kod G3, ali to pravi bitnu razliku i u cijeni. Ipak, premda je jeftiniji od originalne verzije, LG G3 S ne izgleda tako. U stvari, spoljašnjost mu je potpuno identična sa LG G3 modelom, osim kada je veličina u pitanju. Metalik efekat plastičnog kućišta “vuče” na premium dizajn, a sa izuzetno tankim okvirom LG G3 S može da “izađe na crtu” bilo kojem rivalu u svom cjenovnom rangu. Inače, dostupan je u metalik crnoj, bijeloj i zlatnoj verziji.

LG G3 S je debljine 10.9 mm i teži samo 134g, a zakrivljena poleđina je izvedena ergonomski, te stvara udoban osjećaj i telefon jako lijepo leži u ruci.

Daljnje sličnosti u dizajnu između G3 S i vodećeg brata G3, ogledaju se i u poziciji dugmeta za zaključavanje i onih za glasnoću, koji se nalaze smješteni na poleđini i tik ispod kamere, za razliku od modela konkurencije, kod kojih se ovi tasteri uglavnom nalaze raspoređeni po ivici telefona. Ovi dugmići su lako dostupni zbog lijepo zaobljenih ivica telefona, i veoma su jednostavni za korišćenje. Upravo njihova lokacija ih čini idealnim za prirodan položaj ruke dok držite telefon. Nakon nekoliko dana upotrebe, ako se vratite telefonima sa “tradicionalno” raspoređenim tipkama, imaćete osjećaj da baratate nečim staromodnim.

Drugi razlog što su ove kontrole na poleđini odlično rješenje je što one dozvoljavaju da LG G3 S zadrži veoma tanke ivice oko ekrana. One same po sebi izgledaju sjajno, ali to takođe znači da dobijate i veći ekran na telefonu, koji je veći nego onaj koji imaju, recimo, Samsung S5 Mini i HTC One Mini 2.

2015-02-20 11.46.23

Najzad, uprkos plastičnom tijelu, LG G3 S ne ostavlja utisak krhkog telefona, a baš zbog teksture plastike, lakše ga je držati u ruci nego ogromni G3. Sve u svemu, ovo je moderan i veoma dobar telefon.

LG G3 S ima IPS LCD ekran rezolucije 1280 x 720 i sasvim je dovoljne oštrine. Iako nema onu oštrinu kao LG G3, koji ima QHD po kojem je i nadaleko poznat, za sve koji vole da gledaju video sadržaje pomoću pametnog telefona, G3 S pruža sasvim dovoljno.

LG G3 S radi na Androidu 4.4.2 KitKat sa LG-jevim prilagođenim korisničkim interfejsom. Ovaj model ima i neke lijepe dodatke, a među njima je i jedna ekskluzivna osobina koju LG nudi – postoji opcija da izaberete broj tastera u donjem glavnom meniju. Naime, LG omogućava da dodate i do pet komandi, koje pored kapacitivnih tipki uključuju obavještenja i Quickmemo. Tu je i sjajni KnockCode za otključavanje telefona, koji je daleko prirodniji način za otključavanje od PIN-a ili povlačenja prsta po ekranu kako bi se ucrtao određeni šablon za otključavanje.

Tu je i rad sa dva nezavisna prozora istovremeno, pa iako nije nužna opcija za telefon ove veličine, to je još jedan odličan dodatak, koji je preuzet sa LG G3.

Sa Quad-core procesorom Qualcomm Snapdragon 400 na 1.2 GHz dolaze Adreno 305 grafika i 1GB RAM-a, što su iste osnovne specifikacije kao i HTC One Mini 2.

Aplikacije se pokreću brzo, multitasking je veoma lagan, a igranje čak i zahtjevnijih igrica protiče veoma glatko. Za skladištenje podataka LG G3 S nudi 8GB, a ukoliko vam je to malo MicroSD ekspanzija je dostupna i to do 64 GB.

 

Model je opremljen sa dvije kamere, pa tako glavna kamera ima 8 megapiksela i LED blic, a sekundarna, tzv. selfie kamera ima 1.3 megapiksela. Fokus glavne kamere je izuzetno brz, zahvaljujući laserskom autofokusu. Sa druge strane, selfi kamera posjeduje okidanje pomoću gestova, tako da nećete morati da se mučite kako da držite telefon dok budete pravili fotografije vas i vaših prijatelja.

LG-G3-S-hands-on-back

Kada je video u pitanju, pomoću LG G3 S telefona ćete moći da pravite snimke od 1080p u Full HD rezoluciji.

Trajanje baterije je stavka gdje LG G3 S dobija na kredibilitetu. Manji telefoni obično imaju i manju bateriju, ali vlasnici ovog modela ne trebaju brinuti o tome, pošto LG G3 S ima bateriju od 2.540mAh. To znači do 15 sati razgovora na 3G mreži ili 750 sati ako je telefon u mirovanju. Kako bi baterija još više potrajala, Battery Saver opcija je može podesiti da se automatski aktivira, kada se baterija dođe do 30%, a ona će “ukinuti” ono što najviše troši bateriju, kao što je osvjetljenje telefona, Bluetooth i LED notifikacijem.

Kvalitet poziva je savršen, a isto se može reći i kada je zvuk audio aplikacija u pitanju.

Sve u svemu, radi se o jednom od onih telefona kod kojih je kvalitet onog što će dobiti zaista ekvivalentan količini uloženog novca.