Written by

m:tel i ovoga puta uz Priče iz komšiluka

prijateljstva| Views: 284

Nakon što je završen konkurs „Priče iz komšiluka 2“ i izabrani pobjednici, ali i radovi koji su se našli u novoj istoimenoj knjizi, 6. septembra je ova zbirka priča predstavljena banjalučkoj publici.

U prepunoj sali Narodne biblioteke RS u Banjaluci, članovi žirija Berislav Blagojević, Sandra Stanić i Aleksandra Savić, prisutnima su govorili o značaju ove zbirke. Ovom prilikom uručene su i knjige autorima čije su se priče našle u zbirci, a neki od njih su publici pročitali svoje radove. Kako je ovo konkurs regionalnog karaktera, na promociji su se pojavili i autori iz susjednih zemalja.

 

Berislav Blagojević naglasio je da je veoma uživao čitajući većinu pristiglih radova, kojih je ove godine bilo više od 170, te naglasio da su priče imale potrebu da izađu iz tih ljudi, te da su u njima opisana njihova nadanja, strahovi, želje… „Posao žirija nije bio nimalo lak, naročito oko izbora pobjedničkih priča, ali je ove godine ipak bilo malo lakše formirati knjigu, jer je stiglo više kvalitetnih priča nego prošle godine”, rekao je Blagojević.

Članica žirija u ime kompanije m:tel Sandra Stanić, prof. srpskog jezika i književnosti, izrazila je zadovoljstvo što je ove godine imala čast čitati pristigle radove: “Imala sam osjećaj da čitam neku već objavljenu knjigu, veoma kvalitetnu. Zaista je bilo teško odvojiti sjajne priče od onih, nazovimo ih, manje sjajnih“. 

m:tel je drugonagrađenom autoru, Abidu Jariću iz Zenice dodijelio tablet, koji je osvojio za svoju priču „Dorat“.

Aleksandra Savić, predsjednica Udruženja lektora RS, pročitala je pobjedničku priču „Sirena“, autorke Milke Kolundžić iz Kotora, te naglasila da zaista voli priče o ženama, kao i priče koje pišu žene. „U 800 karaktera našla se priča o teškom poslu, o novom vremenu, ženama sa sela koje žele obući radna odijela, o trpljenju, ćutanju, o ženi koju ne poštuje ni muž, ni majka, ni djeca”, rekla je Aleksandra Savić, naglasivši da jedva čeka izlazak prve samostalne zbirke priča autorke Milke Kolundžić, kao nagradu koju je kao pobjednica osvojila na ovom konkursu.

Do sljedeće godine i novog konkursa Priča iz komšiluka, nadamo se da će ova knjiga naći put do svojih čitalaca, na obostrano zadovoljstvo.