m:tel Playground: Predstavljamo vam tim „Aquaterrios“

Svojim pametnim rješenjima želimo rješavati probleme lokalnih zajednica

Ovogodišnje predstavljanje timova koji su učestvovali u m:tel Playground izazovu završavamo sa predstavljanjem najmlađeg tima ovog takmičenja.

AgriTech Inovation Hub, grupa iz Prijedora koju čine Vuk Pavić, Milica Marić, Arsenije Radosavac, Danilo Novaković i Iva Dragojević, od 2020. godine se bavi  rješavanjem problema u poljoprivredi. Tim čine učenici srednjih škola i stručnjaci u polju elektronike i poljoprivrede.

Njihov prototip na kojem su vrijedno radili proteklih mjeseci, Aquaterrios, ima primjenu u autonomnom navodnjavanju zemljišta i praćenju parametara koji su neophodni za konstantnost prinosa.

„Na tržištu nismo uvidjeli adekvatno rješenje za ovaj problem, s toga smo odlučili da mi ponudimo svoje. Pomoću senzora prikupljamo podatke iz zemljišta, kao što su vlažnost i temperatura pomoću kojih održava konstantne uslove za razvoj poljoprivrednih kultura što je od krucijalnog značaja za sve poljoprivredne uzgajivače“, objašnjavaju iz ovog tima.

Na pitanje kako njihov proizvod utiče na unapređenje kvaliteta života digitalizacijom društva korišćenjem IoT tehnologije?

„Ideju našeg proizvoda smo razvijali duži period. Glavni pokretač je bio problem koji smo uvidjeli kod lokalnih poljoprivrednika. Uprkos stepenu napretka tehnologije naši poljoprivrednici su navodnjavanje kultura vršili ručno, crijevom za vodu ili u najgorem slučaju kantama. U tom trenutku, na tržištu nije postojalo adekvatno i što je najbitnije, povoljno, rješenje koje bi automatizovalo navodnjavanje. Iz toga nastaje Aquaterrios obećavajući rješenje. Od samog početka izrade prototipa se konsultujemo sa poljoprivrednicima i nastojimo da naš proizvod oblikujemo prema njihovim zahtjevima, jer koja je korist od uređaja koji svoj posao ne radi kako treba. Zbog takvog pristupa, Aquaterrios je prošao kroz dosta iteracija kako bi došao do stanja u kojem je sad.“

IoT izazov predstavlja kombinaciju edukacije, biznis i tehničkog mentorstva, kao i rada na konkretnom razvoju prototipa. Koliko vam ovakav program pomaže u realizaciji ideje, razvoju njenog poslovnog i tehničkog koncepta?

„Radionice i obuke koje nam je m:tel Playground izazov pružio su neosporivo ubrzale razvoj i poboljšale funkcionalnost Aquaterrios-a. Tehnička pomoć i mentorstvo koju smo dobili u vezi LoRa tehnologije nam je pomogla da pospješimo brzinu razmjene podataka sa senzor modulom Aquaterrios-a kao i da komunikaciju vršimo na većim udaljenostima od onih koje smo dobili prvobitnim testiranjem sistema“, navode iz ovog tima.

Na pitanje kakvi su im dalji planovi i kako vide svoj dalji rad i razvoj, članovi tima Aquaterrios odgovaraju:

„Naši planovi nakon m:tel Playground izazova su da proširimo naš tim sa novim članovima. Počeli smo sa održavanjem kurseva učenicima osnovnih i srednjih škola, nakon kojih bi oni postali novi mladi inovatori. AgriTech Prijedor ima u planu da nastavi rješavanje problema zajednice i da svoja rješenja ponudi na tržištu.“

Sljedeće sedmice očekuje nas i Demo dan, kada će svi ovogodišnji timovi finalisti, predstaviti svoja rješenja, a najbolje očekuju vrijedne novčane nagrade.