Written by

m:tel uz Svjetski dan telekomunikacija

m:vijesti| Views: 111

Touch screen mobile phone

Svjetski dan telekomunikacija i informacionog društva, 17. maj, ove godine se obilježava pod motom “Big Data for Big impact” (Veliki podaci za velike uticaje). Big Data je, podsjećamo, tehnologija koja omogućava prikupljanje i obradu velikih količina podataka u realnom vremenu. Inače, 17. maj se obilježava kao Svjetski dan telekomunikacija od 1969. godine, a zvanično je to dan telekomunikacija od 1973. godine.

Informacione tehnologije (IT) imaju fundamentalan uticaj na moderno društvo i zato se, ne bez razloga, kaže da živimo u informatičkom dobu. Načini razmjene i prenosa, kao i količina najrazličitijih informacija danas su veći nego ikad prije u istoriji. Big Data je, upravo, termin novijeg doba i nastaje u trenutku kada je postalo moguće raspolaganje ogromnim količinama podataka. Svakako, kompanija m:tel prati najsavremenije trendove u oblasti informaciono-komunikacionih tehnologija i posebnu pažnju posvećuje funkcionalnoj obradi i ažuriranju velikog broja različitih informacija i podataka i ulaže značajna sredstva u razvoj ove oblasti.

Obilježavanje Svjetskog dana telekomunikacija, u m:tel-u prolazi u znaku razvoja usluga, ali kulturnih događaja koje ova kompanija podržava. Dan telekomunikacija, uz podršku m:tel-a, biće obilježen i početkom osmodnevne kulturne manifestacije “Teatar fest Petar Kočić 2017”, kao i koncertom Amire Medunjanin, istaknute interpretatorke tradicionalne muzike.