Written by

Musk testirao novu raketu koja bi mogla ljude odvesti na Mars

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 298

Elon Musk nedavno je testirao raketni pogon Raptor kojim planira stići na Mars za tri godine. Već godinama se radi na razvoju ovog raketnog pogona, a Musk je krajem 2018. godine najavio da će najnovija verzija Raptora biti potpuno redizajnirana.

Za razliku od ostalih raketnih pogona, Raptor će koristiti metan kao gorivo, što mu daje bolje performanse. Osnivač Tesle, Elon Musk, potvrdio je ranija pisanja da će se prvi let prema Marsu bez ljudske posade dogoditi 2022. godine, dok će prva misija s čovjekom na palubi biti za pet godina.

Sredinom januara, Musk je konačno otkrio kako zaista izgleda stvarni prototip raketnog pogona. Njegov dizajn podsjeća na retro oblik rakete iz nekih naučno-fantastičnih filmova, a takav dizajn objašnjen je tezom da su stariji naučnici bili u pravu jer mu se nema šta dodati. Bar prema onome što je Musk tada objavio na Twitteru, najveći dio rakete biće izgrađen od nehrđajućeg čelika. Mnogi su mislili da će to biti karbonska vlakna, aluminijum ili titanijum, međutim Musk je i u ovom segmentu ostao vjeran provjerenom materijalu.

Cilj osnivača Tesle i izvršnog direktor kompanije SpaceX, Elona Muska, jeste da pošalje letjelicu na Mars i “kolonizuje” ovu Crvenu planetu. Kada je riječ o cijeni karte, Musk je najavio da bi ovo putovanje moglo koštati manje od 500.000 dolara, a dugoročno i ispod 100.000 dolara.