Written by

Musk želi da gradi akcelerator čestica za CERN

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 290

Evropska organizacija za nuklearna istraživanja (CERN) planira napraviti iskorak od Velikog hadronskog sudarača (LHC) svojim znatno većim Future Circular Collider, a Elon Musk želi pomoći da to postane stvarnost. U tweetu je Musk napisao: “Direktor CERN-a me pitao o izgradnji novog tunela LHC-a kad smo bili u The Royal Society. Vjerojatno bi uštedio nekoliko milijardi evra“.

Kako Musk opisuje, ideja je da koristi svoju tehnologiju Boring Company kako bi iskopao ogroman tunel za novi Future Circular Collider, dužine 100 kilometara. Budžet za taj projekt procjenjuje se na 24 milijarde evra, od čega će oko 5 milijardi evra biti posvećeno dijelu inicijative za izgradnju tunela. Moguća ušteda od nekoliko milijardi evra bila bi značajna.

FCC bi bio oko četiri puta veći od LHC-a, koji se proteže 27 km ispod Švajcarske. Međutim, LHC nije otkrio puno novih čestica nakon Higgsovog bozona, a naučnici se nadaju da će im pri tome pomoći FCC i njegove mogućnosti. Iz CERN-a objašnjavaju da istraživanje najvećih mogućih energija kroz odvažne projekte je najbolja nada čovječanstva da otkrije tajne prirode na njihovom najosnovnijem nivou.

Vjerovatno će proći još neko vrijeme prije nego što Musk bude pozvan u pomoć. Plan je da tunel počne funkcionisati do 2040. godine, kada će Musk imati 68 godina. Musk's Boring Company u decembru 2018. godine pokazao je svoju snagu u izradi tunela otkrivanjem gotovog dijela tunela velike brzine u Kaliforniji. Izgradnja tunela od 1,6 kilometara koštala je oko 10 miliona dolara, a krajnji cilj je izgraditi mrežu tunela kako bi se riješio problem hronične saobraćajne zakrčenosti. Modifikovani električni automobili spuštali bi se u tunel i transportovali brzinom do 240 km/h.