Written by

Nova muzejska pravila: Nema kamera, crtajte ono što vam se sviđa!

m:ovo m:ono| Views: 58

crtanje-u-muzeju-1

Iako je teško zamisliti da bilo gdje odete bez svog telefona, ukoliko se odlučite da posjetite Rijksmuseum u Amsterdamu vaš mobilni uređaj će biti nepoželjan. Naime, uprava ovog muzeja je donijela odluku da zabrani fotoaparate, a uprkos tome što posjetioci imaju na raspolaganju i smartfone, zamoljeni su da telefone ostavljaju kod kuće, jer u zamjenu dobijaju nesvakidašnje iskustvo. Naime, svaki posjetilac dobija olovku i papir, te ako mu se neko djelo naročito sviđa, ima priliku da ga skicira.

Iako nas tehnologija svakodnevno oduševljava, te nam olakšava svakodnevicu, mora se priznati da je što se tiče umjetnosti ljude učinila i pomalo pasivnima. Posmatrajući umjetnčka djela svi se mnogo više fokusiraju da ih što bolje “uhvate” u objektiv svog telefona, kako bi uspomena bila što ljepša, a samo iskustvo je oslabljeno. U Rijksmuseumu su rekli da je cilj ovakve odluke da ljudi osjete  ljepotu, magiju i začuđenje umjetnčkim djelom kada su ispred njega. Putem crtanja, posjetioci bi trebalo da otkriju i cijene vrijednost umjetničkog djela, jer mogu da osjete način njegovog nastajanja.

Krajnji rezultat vašeg crtanja nije bitan, poenta je u tome da pažljivo posmatrate svako djelo ukoliko se trudite i želite da ga prenesete na papir. Kada se fokusirate na ono što je ispred vas, mnogo više ćete paziti na linije, proporcije, sjenke i sve ono što je svakom umjetniku bitno u procesu stvaranja. Upravo tako se približavate istovremeno i stvaraocu i samom djelu, te se povezujete sa umjetnošću na zaista nesvakidašnji način.

Povodom ove odluke u muzeju je čak organizovan interesantan događaj pod nazivom “Big Draw event”, a tom prilikom su svim posjetiocima djeljeni blokovi za crtanje, olovke, ali su im pružane i male instrukcije iz skiciranja.

Kako to zaista izgleda u ovom muzeju u Amsterdamu, pogledajte na sljedećem linku: