Written by

Na CES’u predstavljeno prvo Google pametno ogledalo

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 166

Među značajnim najavama tehnoloških dostignuća pod okriljem velikih imena uvijek se nađu i manje poznati brendovi sa podjednako interesantnim idejama.

Tako je, na ovogodišnjem CES-u, Capstone Connected Home predstavila Google pametno ogledalo.

Bitno je napomenuti da ogledalo ne postaje smart displej poput Home Hub-a ili Google Assistant Speaker-a već korisniku pruža mogućnost skidanja i pokretanja aplikacija iz Play Store-a, a postavljen je ispod njegove reflektujuće površine. Takođe, će imati pristup Google Assistant-u i opciji glasovnih naredbi, koja će razlikovati glasove najviše šest članova porodice. Ova funkcija omogućava promjenu Google naloga, a opcija personalizovanja i privatnosti za svakog ukućana je ona koja će, ne sumnjamo, biti draga svima.

O sigurnosti i samom softveru ova kompanija se još nije oglasila, pa su informacije o planovima i mehanizmima funkcionisanja ostavljene spekulacijama. Isto vrijedi i za cijenu i dostupnost proizvoda na tržištu. Ono što jeste poznato je da će pametno ogledalo biti dostupno u dimenziji od 19×22 inch-a u prvoj četvrtini tekuće godine, a ostale veličine će biti dostupne nešto kasnije.

Pored pomenutih funkcija ovaj uređaj će, osim za razonodu i individualno korištenje, služiti i za olakšavanje upravljanja drugim Capstone Connected Home uređajima, što ga, opravdano svrstava u kategoriju high-end tableta.