Written by

Na šta treba da pazite kad koristite javni wi-fi

kako? lako!| Views: 69

wifi

Iako ih koristimo bez imalo razmišljanja, javne wi-fi mreže nisu ni blizu sigurne kao što se to vama čini. Čak i na one mreže koje su zaštićene šifrom su povezani brojni uređaji što automatski znači da vaši podaci nisu sigurni. Evo na šta treba da pazite kad koristite javne wi-fi mreže.

Prvo i osnovno što treba da znate jeste da bez obzira na to što većina rutera za bežični internet ima firewall zaštitu koja vas štiti od interneta to ne znači da vam pruža zaštitu od ostalih korisnika koji su konektovani na istu mrežu. Nevjerovatno je jednostavno ukrasti nečije korisničko ime i lozinku ili jednostavno vidjeti šta neko radi na interentu samo zato što dijelite istu konekciju. Zvuči zastrašujuće zar ne? Da biste se propisno zaštitili pročitajte naše savjete. Napominjemo, ovo se uglavnom odnosi na laptopove i tablete.

Isključite dijeljenje (sharing)

Kad ste kod kuće možete djeliti dokumente pa čak i dozvoliti drugom računaru da se uloguje na vašu mrežu. Kad koristite javni internet obavezno isključite ovu opciju jer na taj način svako može pristupiti vašim podacima. Ne mora čak biti ni neki haker.

Na Windows operativnom sistemu uđite u Control panel i kliknite na Network and Internet, zatim na Network and Sharing Center, a zatim kliknite na Choose Change Advanced Sharing Settings i jednostavno kliknite na off opciju.

Za OS X jednostavno uđite u System Preferences > Sharing i provjerite da li su sve kućice neobilježene.

Uključite Firewall

Većina operativnih sistema dolazi sa makar osnovnom firewall opcijom koja služi kao dobra zaštita od znatiželjnika koji žele da uđu u vaše podatke. Vjerovatno već koristite ovu zaštitu, ali kad ste napolju obavezno dva puta provjerite da li je uključena.

Koristite HTTPS i SSL kad god ste u mogućnosti

Regularni sajtovi preko HTTPS opcije podijele zaista mnogo teksta putem mreže na koju ste povezani i neko sa dobrim vještinama, ali lošim namjerama može da uđe u trag tom saobraćaju veoma lako. To nije ništa strašno ako tekst podrazumijeva neki nebitni izraz u pretraživaču, ali može biti ozbiljno ako je taj tekst lozinka vašeg e-mail naloga. Kada surfujete uvijek ukucavajte HTTPS ili omogućite SSL (kada koristite aplikacije za pristup internetu), jer se na taj način šifruju podaci koji se kreću naprijed-nazad između računara i servera i drže ih podalje od radoznalih očiju.

Koristite VPN

Ne podržavaju svi sajtovi SSL opciju i u tim slučajevima kada posjećujete sajtove koji nisu sigurni koristite VPN (virtual private network). Ova usluga vam omogućava da osigurate sve svoje aktivnosti putem privatne mreže bez obzira što ste konektovani na javni wi-fi. Jedna od najboljih VPN opcija je zasigurno CyberGhoast, besplatna je i jednostavno se instalira na računar. Uključite ga svaki put kada ste na javnoj mreži i bićete mnogo sigurniji.

Isključite wi-fi kad ga ne koristite

Veoma je važno da isključite wi-fi svaki put kad ga ne koristite, neka vam ne bude teško, što ste duže konektovani na internet to je veća mogućnost krađe podataka.