Written by

Na vrhovima prstiju do vrha

prijateljstva| Views: 211

„Prva baletska škola“ Banja Luka od 2014. godine postoji kao prva i jedina baletska škola u Republici Srpskoj.

Riječ je o osnovnom obrazovanju koje traje četiri godine, a nastava se odvija svakodnevno, u suprotnim smjenama od onih u redovnim školama. Sa učenicima rade Dijana Kozarski, primabalerina Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i redovni profesor Akademije umjetnosti u Novom Sadu, Emina Stojčić, koja je diplomirala savremenu igru u Njemačkoj, te Ana Mazalica, višestruko nagrađivan koreograf iz Banjaluke.

Kompanija m:tel, kao prijatelj ove obrazovno-vaspitne ustanove od njenog osnivanja, stipendirala je najbolju balerinu, mladu Teodoru Radivojević, koja ove godine odlazi u prestižnu internacionalnu školu „Codarts“ u Roterdamu. Ovo je još jedan lijep primjer kako rad, trud i talenat mogu biti nagrađeni.

Misija škole je da približi ovu vrstu umjetnosti široj javnosti, čemu svjedoči premijera baletske predstave „Pepeljuga“, koja je 4. juna ove godine izvedena u prepunoj sali Dječijeg pozorišta Republike Srpske. „Pepeljuga“ je ujedno bila i maturantska predstava za prvu generaciju učenika osnovne baletske škole iz Banje Luke, u kojoj su učestvovali učenici „Prve baletske škole“ i članovi Plesnog kluba „Gemma“. Glavne uloge su tumačili Darija Vilvok, Teodora Radivojević, Sofija Kostić i Gavril Vilvok, a muziku je komponovao slavni Sergej Prokofjev, dok koreografiju i režiju potpisuje Dijana Kozarski, kojoj je asistirala Ana Mazalica.

Ukoliko je vaše dijete pokazalo interesovanje za ovaj, zaista graciozni ples, možda je sada pravo vrijeme da se iskuša u njemu. Prijemni ispit za upis pete generacije „Prve baletske škole“, traje od 13. do 15. juna ove godine, u prostorijama škole na adresi Jovana Dučića 23a, u periodu od 16 do 18 časova. Na prijemnom ispitu će se provjeravati fizičke predispozicije, sluh i ritam, tako da nije potrebna nikakva prethodna priprema ili plesno iskustvo.