Written by

Nadrealistično putovanje sa David Lynch-om

m:tel IPTV| Views: 177

lost-highway-4

Pored naše kolekcije blockbustera ovog mjeseca na Open IPTV-u  donosimo vam i  klasike današnjice- ovog puta u režiji fenomenalnog Dejvida Linča koji je sinonim za nadrealizam u svjetskoj kinematografiji. Ukoliko želite uzeti mali predah od svakodnevice gdje ste okruženi samo najnovijim filmovima, onda uživajte sa nama u ovom nadrealističnom putovanju od tri filma koje vam donosi Cinemax 2 u okviru Open IPTV-a.

IZGUBLJENI AUTOPUT (1997)

LOST HIGHWAY (AKA. ROUTE PERDUE)

lost-highway3

Kako da zadovoljimo onog koga volimo i ako možemo koliko nam to šteti, koliko možemo podnijeti prije  nego se počnemo osjećati nesposobnim za taj poduhvat? Kakva očekivanja postavljamo pred sebe i kako se nosimo s njihovim neispunjenjenjem? To su neka od pitanja koje postavlja „Izgubljeni autoput“  Dejvida Linča, triler iz 1993. godine. 

Film se vrti oko Freda, avangardnog džez saksofoniste koji živi za svojom ženom Rene. Život se zakomplikuje kada mu se na pragu pojavi gomila video kaseta koji su dokaz da neko posmatra njihovu kuću. Kada pronađu njegovu ženu mrtvu, Fred završi iza rešetaka, ali jednog jutra on više nije u svojoj ćeliji. On se nekako tranformisao u mladog automehaničara, koji se spetljao sa ženom gangstera. Da stvar postane još gora, ta žena izgleda isto kao i Fredova žena, Rene.

Za razliku od mnogih kompleksnih, slojevitih filmova u kojima se suština krije ispod površine narativa, „Izgubljeni autoput“  nam ne nudi nikakvo racionalno, pa čak ni fantastično objašnjenje za svoju priču zato što gledamo um nekog drugog, nekog ko sastavlja svoj život ne kroz realnost već kroz djeliće vlastite percepcije.

Premijera: 14.03.2017. Repriza: 27.03.2017.

GLAVA ZA BRISANJE (1977)

ERASERHEAD

eraserhead

Logika snova u narativnoj formi je skup ne striktno definisanih pravila koje čine strukturu priče koja egzistira van granica svijeta baziranog na zakonima fizike. „Glava za brisanje“, nadrealna horor priča Linča je možda i najprepoznatljivi primjer takvog promišljanja i filmske poetike u istoriji Američke kinematografije.

Linča poznajemo kao potpunog fanatika što se posla tiče, jako je uporan u svome poslu koji obožava da radi. Upravo ta konstantna upornost se može vidjeti na primjeru ovog njegovog debitantskog filma  koji je sniman u periodu od čitavih pet godina sa dugim pauzama radi Linčevih finansijskih sredstava. Dejvid se u mladosti jako puno selio, te je upravo njegov boravak u jednoj nasilnoj četvrti bio inspiracija za ovaj film koji je u kratkom periodu poslije izdavanja postao kult ljubitelja alternativne i underground kinematografije. Već u ovom filmu se prepoznaje nit koja kasnije postaje njegov  autentičan pečat, atmosfera koju prožima jeza. Radnja filma se vrti oko Henrija Spensera, čovjeka koji živi u sumornom i bezimenom svijetu. Saznavši da je njegova bivša djevojka trudna, odluči se oženiti budućom majkom njegovog djeteta Meri te je dovodi u svoj mali i neuredni stan. Njihova beba se rodi sa groznom mutacijom, kao čudno stvorenje reptilu koje ne prestaje da plače. Uplašena i zgrožena Meri ubrzo pobjegne, ostavljajući Henrija na milost i nemilost zavodnici koja živi u susjednom stanu.

Premijera: 20.03.2017, Repriza:  06.04.2017.

TVIN PIKS: VATRO, HODAJ SA MNOM (1992)

TWIN PEAKS- FIRE WALK WITH ME

Twin Peaks - Fire Walk With Me (1992) | Pers: Sheryl Lee, Kyle Maclachlan, David Lynch, Kyle Maclachlan | Dir: David Lynch | Ref: TWI023AA | Photo Credit: [ The Kobal Collection / Lynch-Frost/Ciby 2000 ] | Editorial use only related to cinema, television and personalities. Not for cover use, advertising or fictional works without specific prior agreement

Definitivno Linčov najkritikovaniji film predstavlja svojevrstan uvod u TV seriju istog naslova. Razlozi jako negativnog kritičkog osvrta na ovo Linčovo ostvarenje, u momentu njegovog izlaska,  su mnogobrojni ali ne nužno i opravdani. Isprva nazivan apsolutnom nadrealističkom besmislicom, „Tvin Piks: Vatro, hodaj sa mnom“  je od tada ipak zasluženo dobio kultni status. Upravo njegova povezanost s TV serijalom možda krije jedan od razloga zašto je film  bio toliko omražen (film ne pokušava da opravda i nadogradi serijal tako da se pojavljuju izvjesne kontradikcije). Ovaj film je zasebna dugometražna horor priča o posljednjim danima života Laure Palmer. Linč maestralno koristi „alate“ nadrealizma kako bi prikazao čisti horor života jedne incestualno zlostavljane tinejdžerke, demone sa kojim se borila (kako doslovno, tako i u prenesenom značenju) kao i pokušaj protagonistkinje da pronađe neki mir i dostojanstvo u tom okruženju strave.

Premijera: 13.03.2017., Reprize: 28.03.2017, 03.04.2017.

Nemate Cinemax paket? Uslugu možete aktivirati na dva načina: u najbližoj m:tel poslovnici ili direktno iz vašeg doma jednostavnim klikom na opciju SHOP putem Open IPTV glavnog menija.

Želite više informacija o aktuelnoj ponudi Open IPTV-a i ostalim sadržajima? Posjetite našu stranicu open.mtel.ba gdje vas čekaju svi odgovori na vaša pitanja.

Još uvijek nemamo odgovor na vaša pitanja? Pozovite naš korisnički servis koji radi 24 časa dnevno: 0800 50 000