Written by

Najbezbjednija mobilna aplikacija za dopisivanje dobija desktop verziju

moj android| Views: 123

Signal

Kada neku aplikaciju za dopisivanje koristi i Edward Snowden, bivši agent američke službe NSA, onda možete da budete uvjereni kako se radi o bezbjednom kanalu komunikacije. Takva aplikacija je Signal, koji ovih dana testira i svoju desktop verziju.

Varijanta za računar je razvijena kao Google Chrome aplikacija i trenutno se nalazi u beta fazi. Ukoliko ste zainteresovani da isprobate „radnu verziju“, možete se prijaviti na prilično dugu listu čekanja na kojoj se trenutno nalazi više hiljada budućih korisnika.

Ako vam se, pak, ne da stajati u virtuelnom redu, Signal možete preuzeti besplatno u Google Play prodavnici i instalirati na svoj pametni telefon. Ne i na tablet, međutim, jer aplikacija još uvijek nije dostupna na ovim uređajima. Da sloboda ima svoja ograničenja uvidjeli su i korisnici iOS operativnog sistema, jer spomenuta desktop verzija ne pruža mogućnost za povezivanje iOS uređaja sa Chrome aplikacijom.

Android korisnici nemaju ovih problema, pa već sada mogu povezati aplikacije na svom Androidu i računaru, a razloga da to i učine je više. Naime, putem Signala se mogu razmjenjivati poruke, fotografije i video sadržaji, a tu je i opcija besplatnih poziva. Ponuda bi izgledala sasvim standardno za jednu današnju aplikaciju da glavni adut signala nije vrlo kompleksan sistem enkripcije koji obezbjeđuje tajnost razmijenjenih poruka. Korisnici tokom dopisivanja mogu da prate sigurnost svoje veze putem „key fingerprint“ kodova, dok se tokom poziva na ekranima oba uređaja ispisuje po jedna riječ i veza je bezbjedna sve dok se riječi podudaraju.

Uprkos postojećim ograničenjima i nedostacima, Signal je do sada instaliralo nekoliko miliona korisnika koji u vremenima rastućeg IT kriminala u aplikacijama poput ove vide idealno rješenje.