Najbolje aplikacije za fotografisanje telefonom

phone-2798846_640

Kada biraju pametne telefone, prosječni korisnici uglavnom vode računa o količini megapiksela koju kamere nude, a oni malo upućeniji posmatraju i druge odlike, poput blica ili brzine otvora blende.

Ipak, sam hardver uređaja je samo jedan dio priče o odličnim fotografijama napravljenim smartfonom. Drugi, podjednako važan, jeste aplikacija koju koristite za fotografisanje i obradu fotografija. Upravo zato donosimo pregled najboljih aplikacija ovog tipa.

Google Camera

Čist interfejs i intuitivne kontrole, u kombinaciji sa inovativnim opcijama, kakva je Photo Sphere, čine Google-ovu aplikaciju jednom od boljih. Ipak, maksimum mogućnosti može se ostvariti tek na Nexus ili Pixel uređajima.

Camera Zoom FX

Aplikacija koja je već dugo aktuelna i pouzdana nudi manje-više sve što je neophodno za dobru fotografiju – od indikatora stabilizacije do predodređenih filtera. Njena najneobičnija funkcija je inkognito način rada. Kada ga uključite, na ekranu će se pojaviti sličica koja izgleda kao otvorena web stranica, sa malim prozorom za kameru u vrhu, pa je moguće napraviti zabavan kadar dok niko ne shvata da, u stvari, fotografišete.

ProShot

ProShot nije najjednostavnija za korišćenje i njen interfejs sigurno nije među najljepšima, ali je krcata korisnim i profesionalnim funkcijama koje fotografisanje odvode na viši nivo. Od dva sloja pomoćnih funkcija na ekranu do zumiranja jednim prstom, ProShot ima mnoštvo dobrih trikova.

Open Camera

Za razliku od prethodno pomenutih aplikacija, koje imaju svoje besplatne i plaćene verzije, Open Camera postoji u samo jednoj verziji – besplatnoj, srećom. Korisnicima nudi većinu stvari koje su dostupne i u plaćenim aplikacijama, a tu je i opcija brzopoteznog fotografisanja, samo jednim dodirom ikonice na početnom ekranu.

VSCO Cam

Iako ni VSCO nema pretjerano prijateljski interfejs za korisnike, još uvijek je jedna od najpopularnijih aplikacija ove vrste. Razlog sadašnje popularnosti je ono što ju je i učinilo slavnom – dostupnost mnoštva predodređenih filtera, koji najviše podsjećaju na ono što nudi Instagram.

 A Better Camera

Postoje dobre i loše vijesti u pogledu ove aplikacije. Dobrih je mnogo, jer ona donosi niz lijepih iznenađenja – od opcije grupnog portreta, preko funkcije „Sequence Shot“ i instant post-produkcije videa, do mogućnosti da jednostavno isječete neželjene objekte sa fotografije. Loša vijest je samo jedna – da je većina ovih opcija dostupna samo uz plaćanje.

Camera360 Ultimate

Hrabrost je staviti riječi „ultimativan“ u naziv svog softvera, ali Camera360 zaista zaslužuje ovaj epitet. Osim što je prilično jednostavna i pregledna za korišćenje, sadrži ogroman broj trikova, među kojima vrijedi istaći tzv. sočiva, koja vam dozvoljavaju da unaprijed postavite filter i prije nego što napravite fotografiju, tako znajući da li će vaša zamisao ispasti dobro ili ne. Tu su i zabavni dodaci, poput stikera i efekata iz crtanih filmova.

Pixlr

Pixlr je vrlo sadržajna aplikacija, a većina njenih funkcija je dostupna u besplatnoj verziji. Uz mogućnost automatske korekcije kadrova, galeriju sa naznakama veličine fotografija i mnogo drugih elemenata, korišćenje ove aplikacije se nerijetko poredi sa upotrebom Photoshop softvera na računarima.

Prijavite se za m:tel newsletter. Prijavi se