Written by

Najbolje aplikacije za skeniranje dokumenata

m:apps, preporučujemo| Views: 1291

Pametni telefoni olakšavaju mnogo situacija te su korisni za puno stvari, pa i one manje tipične, poput skeniranja različitih dokumenata – od onih poslovnih, preko računa, do ličnih koje, recimo, treba nekome da pošaljete.

Da vizit karte, recepte, barkodove i slično pretvorite u elektronske dokumente mogu vam pomoći brojne aplikacije. Danas vam predlažemo četiri najbolje aplikacije za skeniranje dokumeneta:

CamScanner

Ovo je svakako jedna od najpopularnijih aplikacija ove vrste, jer nudi brojna podešavanja tokom skeniranja. Naročito je dobra u sferi skeniranja poslovnih dokumenata. Funkcioniše tako što foto-aparat na mobilnom telefonu postaje skener, a skenirano možete koristiti u formi JPEG-a ili PDF-a, za šta je potreban jedan klik. CamScanner je za Android, iOS i Windows Phone dostupan kao besplatna varijanta i ona koju na mjesečnom nivou možete doplatiti. Takođe, nudi usluge u cloud storage-u, kao i usluge u oblaku poput Drive-a, Dropbox-a ili Box-a.

Genius Scan

Podržava ključne funkcije za skeniranje, pohranu i dijeljenje dokumenata, a ima i posebnu aplikaciju za slanje fax-a. Nudi mogućnost poboljšanog skeniranja svijetle površine, pa je odličan izbor za skeniranje materijala koji koriste đaci, odnosno studenti, a tu je i izvoz skeniranog u formi JPEG i PDF fajla. Ovaj jednostavni korisnički interfejs prepoznaje stranice, ispravlja perpektivu i izoštrava sliku. Kao i, recimo, Fast Scanner ili FineScanner, može prenijeti sadžaj na bilo koju cloud aplikaciju na vašem uređaju – Box, Dropbox … Za sadžaj koji smatrate da je povjerljive prirode, Genius Scan nudi mogućnost zaštite šifrom, lozinkom i Touch ID-om.

Scanbot

Jednostavan i funkcionalan. Scanbot omogućava skeniranje dokumenta koje potom možete poslati mail-om ili fax-om. Brzina je jedna od njegovih osnovnih karakteristika. Poslužiće za skeniranje dokumenata, ali i računa, ploča, naljepnica, podsjetnica, QR kodova i barkodova. Nakon skeniranja, nudi mogućnost obrade dokumenta, poput obrezivanja ili optimizacije skeniranog. Aplikacija je besplatna i dostupna za Android i iOS te povezana sa svim velikim cloud servisima, dok se pro verzija uglavno odnosi na veće mogućnosti slanja skeniranog materijala.

Microsoft Office Lens

Microsoft-ova aplikacija Office Lens služi kao skener putem kamere vašeg mobilnog telefona ili tableta. Koristi se za skeniranje i dijeljenje različitih dokumenata i jednostavna je za upotrebu. Nakon što otvorite aplikaciju, izaberete dokument koji treba da skenirate, nebitno da li je u pitanju neki pisani, bijela tabla, fotografija…, kamera ga fokusira i oiviči. Tada ga fotografišete i sačuvate u željenom formatu. Možete ga koristiti da konvertujete slike u PDF, Word i PowerPoint fajlove, pa i kao OneDrive fajl, a za pohranu podržava i cloud opcije.