Written by

Najbolji automobili sa samostalnim upravljanjem

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 149

Automobilski stručnjaci kažu da će vozila bez vozača biti uobičajena slika na ulicama za 5 do 7 godina. Vodeći proizvođači automobile obećavaju potpuni nivo autonomne vožnje 5 očekuju oko 2021. godine. Dok se to ne desi mi vam donosimo trenutno najboljieautomobili sa samostalnim upravljanjem koji su dostupni na tržištu.

   

Mercedes S klase

Mercedes radi na potpuno novoj generaciji modela S-klase, koji na tržište stiže 2020. godine sa trećim nivoom polu-autonomne tehnolgije vožnje.

Treći nivo autonomne vožnje je značajno napredniji u odnosu na drugi nivo u koji spada Teslin Autopilot i trenutna tehnologija kompanije Mercedes, a opisuje se kao sistem kojim vozač može prepustiti upravljanje samom vozilu, ali mora biti spreman da reaguje u svakom trenutnku i da ponovo preuzme kontrolu. Ova tehnologija će za početak biti dostupna kao opcija, po cijeni koja je slična drugim opcijama S klase, te da će se ubrzo nakon toga proširiti i na ostale modele iz game kompanije.

Audi A8

Prilikom predstavljanja novog Audija naglašeno je da ovom automobilu ne treba vozač te da je tehnološki najinovativnije vozilo u svijetu.

Novi A8 je prvi serijski proizvedeni automobil koji je razvijen za autonomni način vožnje. A8 donosi tehnologiju autonomne vožnje trećeg nivoa te može uz pomoć kamere, radarskih, ultrazvučnih i laserskih senzora voziti potpuno samostalno pri brzinama do 60 km/h. Takođe, nova “osmica” zna sama potražiti slobodno mjesto u garaži i ili parkingu.

BMW serije 5

Ovaj model je opremljen radarskim senzorima 2. nivoa koji se nalaze napred i pozadi. Princip rada je sličan kao kod prvog nivoa autonomne vožnje, koji se odnosi na automobile sa adaptivnim tempomatom, koji sam održava odstojanje od vozila ispred i sam ubrzava i koči auto. Ipak, ovdje je primjenjen i sistem kamera posljednje generacije koje preuzimaju ulogu upravljanja. Njihov zadatak je da održavaju auto u sredini saobraćajne trake, ne samo na pravcu već i u krivinama. Sve dok je put dobro obilježen “petica” sama upravlja volanom, ali je vozač sam odgovoran za vožnju, jer se na simbolu volana na displeju pojavljuje obavještenje kojim se preporučuje da drži ruke na volanu.

Volvo XC60

Volvo XC60 posjeduje napredni poluautonomni sistem upravljačkog asistiranja koji koristi radare i tehnologiju kamere kako bi otkrila potencijalne opasnosti poput drugih vozila, pješaka, biciklista i velikih životinja ispred vozača. Ona upozorava i može čak zakočiti umjesto vozača, kako bi pomogla izbjeći ili ublažila sudar kada vozač ne reaguje na vrijeme.

Navedeni sistem postojao je već kod XC90 i S90 modela, ali je u najnovijem modelu Volva on dodatno poboljšan, pa sada će u autonomnom načinu vožnje XC60 je u mogućnosti i preticanja.

Tesla Model S

Teslin autopilot je toliko napredan, da vozač bukvalno ne mora ništa da radi. Veliki broj skenera i kamera je ugrađeno u ovaj automobil, kako bi on mogao da prepozna sve opasnosti i prednosti vožnje, baš kao i pravi vozač. Tako je Tesla u stanju da sam pretiče, ubrzavaa, skreće, pa se čak i zaustavlja. Teslin auto-pilot tako je u stanju je da vas odveze od vaše kuće do posla te da pronađe parking mjesto i samostalno parkira automobil dok ste vi već za svojim kancelarijskim stolom.