Written by

Najbolji IoT uređaji do sada

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 220

Prošla godina se sasvim sigurno može nazvati godinom Internet of Thing koncepta ili koncepta pametnog doma.  U prethodnoj godini se na tržištu pojavila gomila proizvoda koji odgovaraju ovom konceptu, a ovo su najbolji od njih. Naravno nećemo nabrajati one za koje ste već čuli nego one malo neobičnije.

FordPass SmartLink

Automobilima starije proizvodnje nedostaju neke funkcije koje imaju pametni automobili, ali ako ste vlasnik Ford automobila koji je napravljen 2007. godine, onda imate sreće. FordPass je uređaj koji treba da uključite u dijagnostičku tablu svog automobila i on će dobiti određene funkcije pametnog automobila. 

Nanoleaf Ligt Panels

Ako  brzo i jednostavno želite transformisati izgleda vašeg doma, onda je Nonoleaf Light panel ono što vam treba.  Ovi paneli su trouglastog oblika i povezuju se jedni s drugima. Ovi uređaji dolaze sa aplikacijama za Android, iOS, a kompatibilni su sa Alexa, Apple HomeKit, Google Assistant i ostalim smart home uređajima.

Rachio 3, Smart Water sistem

Ovo je pametni sistem za kontrolu vode u cijelom domaćinstvu koji se povezuje na Wi-Fi, reguliše upotrebu vode, detektuje moguće kvarove, a pomoću njega možete programirati da se, na primjer, prskalice za dvorište upale i ugase u određeno vrijeme.

Relay LTE Walkie Talkie

Ovo je sjajna alternativa za mobilni telefon, namijenjena roditeljima djece nešto mlađeg uzrasta i služi samo za razgvor. Iako ima skoro pa samo jednu funkciju ovaj uređaj dolazi sa odgovarajućim aplikacijama koje su kompatibilne i sa Android i sa iOS uređajima.

Ring Alarm

Jedan od najnovijih proizvoda za koncept pametnog doma koji stiže iz Amazona. To je sigurnosni uređaj koji se konektuje sa ostalim Ring uređajima, a sadrži pametni alarm, senzor za detekciju pokreta, senzor koji detektuje da li su vrata i prozori otvoreni i šalje notifikacije putem odgovarajuće aplikacije.

Spire Studio

Ovo je uređaj ne veći od dlana, prosječne veličine, pomoću koga je moguće snimati profesionalnu muziku. Uređaj dolazi sa ugrađenom wi-fi konekcijom i odgovarajućom aplikacijom za iOS uređaje te pored snimanja omogućava editovanje i miksanje snimaka.

Xerox Voice printer

Kompanija AltaLink je napravila štampaš koji reaguje na glasovne komande, a koristi IBM-ovu Watson tehnologiju za raspoznavanje glasa koja dozvoljava printeru da štampa, skenira, šalje e-mail. The Gavi Voice opcija je dizajnirana ne samo da bi bila jednostavna za korištenje već da bi omogućila ljudima koji imaju neki invalididtet da je koriste bez problema. Time su pokazali koliko je IoT zaista koristan koncept.