Najbolji načini za dijeljenje velikih fajlova

Written by

Najbolji načini za dijeljenje velikih fajlova

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 86

Ako trebate da šaljete velike fajlove, postoji puno načina da to učinite, a da ne naiđete na probleme, pa vam predstavljamo neke najbolje među njima.

Ako ste upravo snimili kućni video ili kreirali ultimativni muzički miks – naravno, digitalnu verziju – bez sumnje ćete biti nestrpljivi da ga podijelite sa prijateljima i porodicom.

To može predstavljati problem u zavisnosti od veličine i broja datoteka koje trebate poslati. Na primjer, Gmail vam omogućava da u e-poruke priložite samo datoteke veličine do 25 MB. A da ne spominjemo činjenicu da će velike datoteke brzo ući u vašu kvotu prostora za skladištenje!

Inače, većina sjajnih načina za dijeljenje velikih fajlova je besplatna (iako imaju tendenciju da imaju premium nivoe ako želite da platite za poboljšanu uslugu).

Kompresija fajlova

Jedno od najlakših rješenja problema slanja velikih datoteka je upotreba softvera za kompresiju datoteka, kao što je program za više platformi 7-Zip. Ovo je posebno zgodno ako imate više fajlova, jer ih možete staviti u jedan direktorijum i sve ih poslati u jednom potezu. Po pravilu, velika datoteka će se prenijeti brže od mape koja sadrži manje datoteke iste veličine.

Google Drive

Iako Gmail poruke mogu imati samo priloge veličine do 25 MB, kada su datoteke prevelike, Google vam daje mogućnost da ih smjestite na Google disk i pošaljete vezu za dijeljenje. Korisnici Gmail-a mogu da dijele datoteke i fascikle veličine do 10 GB. Uzimajući u obzir da vam Google-ov besplatni nivo daje 15 GB prostora za skladištenje, velike datoteke možete više puta dijeliti potpuno besplatno (pod pretpostavkom da ih izbrišete i ponovite).

FTP

Iako je FTP (protokol za prenos datoteka) možda prilično staromodan u poređenju sa uslugama u oblaku poput Dropbox-a i Google Drive-a, to je i dalje jedan od najpouzdanijih načina za otpremanje i preuzimanje datoteka. Podržavaju ga svi operativni sistemi, a postoji i mnoštvo web lokacija i dodataka koji podržavaju otpremanje i preuzimanje iz vašeg pretraživača, kao što je FireFTP. Jedini nedostatak je što vam je potreban pristup udaljenom serveru (poput usluge web hosting-a).

WeTransfer

Ovo je jedna od najjednostavnijih usluga za dijeljenje velikih datoteka. Nekoliko klikova mišem i web lokacija automatski će poslati datoteke i one će biti dostupne za preuzimanje sedam dana. Sve je takođe vrlo lako za upotrebu. Možete da prebacite do 2 GB na besplatni račun, ali za 12 dolara mjesečno možete nadograditi  WeTransfer Plus koji istovremeno omogućava do 20 GB prenosa datoteka i 1 TB skladištenja. Takođe ćete imati mogućnost da postavite lozinku za preuzimanje datoteka – plus možete prilagoditi pozadinu i e-poštu ako želite.