Written by

Najbolji načini za optimizaciju telefona

mobilni svijet, u žiži| Views: 273

Usporavanje rada Android telefona zadaje glavobolju korisnicima, a naročito frustrirajuće je kada pokušavate da preuzmete nove aplikacije i vidite poruku koja vas obavještava da vaš uređaj nema dovoljno memorije za instaliaciju.

U ovom članku ćemo vam navesti nekoliko savjeta kako da ubrzate svoj Android telefon, u par jednostavnih koraka, za koje ste sigurno čuli, ali često zaboravite da ih preduzmete.

Ručno očistite keš memorije aplikacije

Mnogi čistači garantuju poboljšanje performansi i rasterećivanje memorije vašeg Android uređaja. Ovo se dešava, ali to je uglavnom zbog čišćenja keša instaliranih aplikacija. Keš je u osnovi prostor za skladištenje, u kojem se čuvaju podaci ili često korišćeni procesi radi bržeg pristupa. Na kraju, keš memorija zapravo štedi vrijeme i izbjegava nepotrebno korištenje hardvera na telefonu. Dakle, uvijek čistite aplikacije kada vaš telefon radi sporo ili je memorija puna, ali imajte na umu da ova akcija može imati posljedice na duži rok.

Preporuka je da se koristi čistač za keš, s vremena na vrijeme, a kada to činite, uradite sa liste aplikacija koje troše najviše podataka.  

Idite u meni za podešavanja. Kliknite na aplikacije i odaberite opciju sve. Izaberite aplikaciju koja zauzima najviše prostora. Kliknite na opciju čišćenja keša

Međutim, ovo ima efekta na čišćenje samo jedne aplikacije. Da biste istovremeno očistili keš za svaku aplikaciju, pratite sljedeće korake: Idite u meni za podešavanja. Kliknite na memoriju i odaberite opciju sve. Na ekranu će se tražiti potvrda i kliknite na opciju čišćenja.

Vraćanje na fabrička podešavanja

Poslije nekog vremena, uglavnom nakon godinu ili dvije dana korišćenja, telefon se jednostavno uspori iz i najbolje rješenje je tkzv „factory reset“. Ova metoda će najsigurnije da očisti vaš telefon od raznih stvari koje su se nakupile i vrati ga „na nulu“.

Samo pazite, ovo će obrisati bukvalno sve iz vašeg telefona – sve aplikacije koje ste vi instalirali, sve slike, čak i kontakte ako su zapamćeni u telefonu. Zato obavezno prije vraćanja na fabrička podešavanja odradite back-up svih podataka koji su vam bitni.

Idite u meni za podešavanja. Kliknite na backup i reset opciju. Napravite rezervnu kopiju i resetujte telefon nakon čega će se uređaj ponovo pokrenuti.

Oslobodite internu memoriju

Nedostatak slobodnog prostora na vašem telefonu znatno može da uspori telefon. Trudite se da uvijek imate dovoljno slobodnog prostora na internoj memoriji telefona. Takođe, možete da prebacite aplikacije sa interne memorije na SD karticu, kao i da prebacite slike, video i druge fajlove negdje drugdje, na eksterni disk ili na drajv.

Deinstalirajte suvišne aplikacije

Na kraju deintstalirajte aplikacije koje ne koristite često. Uz svaki telefon dolazi dosta nepotrebnih aplikacija, što od operatera, a neke i od samog proizvođača. One mogu da opterete memoriju telefona i utiču na brzinu uređaje, a ovo važi i za aplikacije koje ste vi instalirali i ne koristite ih dugo.

Riješite ih se i vaš uređaj će prodisati i biti vam zahvalan na tome.