Written by

Najbolji procesori srednjeg ranga

m:ovo m:ono, moj android, tehnologija| Views: 438

Jedna od najvažnijih stavki svakog telefona je  procesor i u većini slučajeva od kvalitete procesora zavisi i sama cijena odnosno u koji cjenovni rang će telefon potpasti. Trenutno najboljii procesori na svijetu dolaze iz kompanije Qualcomm-a koji snabdijeva većinu tržišta dok i Huawei i Samsung sami proizvode  čipsete  za svoje uređaje.

Snapdragon 675 procesor namijenjen za pametne mobitele srednjeg ranga, ali koji ima neke vrhunske mogućnosti. Radi na dva ARM-ova Cortex-A76 jezgra koja su dizajnirana za flagship uređaje. Jača dva 2,9 GHz jezgra fokusirana su na performanse, dok je preosalih šest od 1,78 GHz jezgara dizajniranih za štednju energije.

Poređenja radi, aktuelni Snapdragon 845 procesor koristi četiri 2,8 GHz jezgra bazirana na Coretex-A75 jezgrima za performanse te je zasnovan na 10 nm tehnologiji izrade, dok je 675 baziran na 11 nm tehnologiji.

Novi procesor obećava bolje iskustvo igranja igara, kvalitetniji zvuk i konekciju. Snapdragon 675 je dizajniran tako da ponudi odlične performanse koje više nisu rezervisane za flagship uređaje i posjeduje Quick Charge 4+ podršku za brzo punjenje.