Written by

Najbolji savjeti kako da ubrzate rad svog telefona

kako? lako!| Views: 201

Usporen operativni sistem nije nešto oko čega treba da brinete bilo da je spor zato što je iz nižeg cjenovnog ranga ili ako je vremenom počeo da usporava. U oba slučaja postoji par trikova koje možete primjeniti da ubrzate rad telefona.

Identifikujte problem

Prvo što treba da uradite jeste da pronađete problem, otkrijete da li je riječ o višku aplikacija ili samom sistemu. Provjerite koliko memorije troši koja aplikacija pa obrišite sve što vam nije neophodno.

Oslobodite prostor

Ovo je prva stvar na listi koju morate napraviti ako želite ubrzati rad svog telefona. Izbrišite stare fotografije (prebacite ih u računar) i muziku, obrišite aplikacije koje ne koristite na dnevnoj bazi. Nakon toga možete provjeriti koliko vam je memorije preostalo.

Smanjite broj widget-a

Svi ti widget-i koji se nalaze na vašem početnom ekranu mogu biti veoma korisni, ali mogu usporavati rad vašeg telefona. Konkretno mislimo na sat, prognozu vremena ili pretraživač.  To su stavke bez kojih stvarno možete, a mogu predstavljati problem.

Onemogućite nepotrebne animacije

U zavisnosti od pretraživača koji koristite primjetićete da postoje brojne animacije i specijalni efekti na određenim mjestima. Ovo može izgledati sjajno, ali isto tako može usporiti stvar. Provjerite kako u vašem telefonu možete onemogućiti ove animacije jer će nakon toga vaš telefon raditi mnogo brže.

Zatvorite aplikacije i oslobodite RAM

Multitasking između više aplikacija usporava stvari i zato obavezno svaku aplikaciju u potpunosti zatvorite kad završite rad na njoj.

Restartujte uređaj

Ovo znaju i ptice na grani, ali stvarno može biti od pomoći, ako vam telefon odjednom uspori i ako vam je potrebno više vremena za pokretanje određenih aplikacija nego obično onda restart uređaja može biti instant pomoć.

Provjerite da li koristite posljednju verziju operativnog sistema

U podešavanjima možete provjeriti da li vam je ažuriran softver, jer ako koristite neku stariju verziju to može uticati na brzinu otvaranja aplikacija. Isto tako,  ako se vaš telefon ne može ažurirati, onda sačekajte dok jednostavno ne bude spreman.