Written by

Najbolji savjeti za savršeno fotografisanje portreta

m:mix, m:ovo m:ono| Views: 193

Kada automatska podešavanja fotoaparata zakažu, potrebno je znati neka nepisana pravila objektiva, ekspozicije, fokusa, kompozicije i brzine okidača koja odlučuju o uspješnosti portreta.

Razlika između amaterske i profesionalne fotografije može biti ogromna, a slikanje portreta i onima sa dugogodišnjim iskustvom posebno izazovno, pogotovo ako je riječ o djeci.

Automatsko podešavanje ekspozije je odlična stvar, budući da fotoapart sam kupi informacije o okruženju, ali problem nastaje kada se svijetliji tonovi zamijene za one koji su srednje tamni. U tom slučaju dolazi do toga da su objekti na fotografiji suviše zatamljeni, što se lako može promijeniti u podešavanjima. Ko bi rekao da je sivo lice moguće ozariti pozitivnijom ekspozicijom?

Takođe, za slikanje portreta bolje je koristiti širinu objektiva između f/2.8 i f/5.6 kako bi se dobio efekat zamućene pozadine, a za još veći fokus na crtama lica korititi širinu od f/1.4 do f/2.8.

Koja je vjerovatnoća da će slika, na kojoj se osoba ispred objektiva brzo kreće, biti jasna? Skoro pa nikakava, ukoliko ne podesite da vrijednost brzine okidača bude viša od žižne daljine, na primjer brzina okidača od 1/250 sec je dovoljna za 200mm.

Širokougani objektivi, poput 70-200mm f/2.8, su, ubjedljivo, najbolji alat za snimanje portreta. Samo, uvijek pazite šta se dešava u pozadini, da ne bi skrenuli fokus ili napravili distorziju ukoliko vam ugao fotografisanja bude suviše nizak.

Kako bi dobili adekvatnu dubinu pogleda uključite pozadinu ili predmete u okruženju i trudite se da modelu uvijek bude prijatno pred kamerom, u suprotnom fotografije neće valjati. Njegovo poziranje će razlikovati prosječnu od maestralne fotografije, a vi se trudite da zabilježite što više ekspresija na njihovom licu.

Kada ne funkioniše ni podešavanje kompozicije, ni prirodno svjetlo, spas za umjetničko djelo i zadovoljnog klijenta leži u reflektorima. Savjet više, koristite blic i kada je sunčano, tako se postiže balans ekspozicije.

Na kraju, najvažnije: uvijek uživate fotografišući i pustite mašti na volju!