Written by

Najbolji smart home uređaji za 2019. godinu (1. dio)

m:ovo m:ono, tehnologija| Views: 408

Bez obzira da li birate sijalice, termostat ili nadzorne kamere sa kojima ćete moći komunicirati pomoću nekoliko klikova, važno je da implementaciju pametnih rješenja u vašem domu počnete s najboljim smart uređajima za svaku prostoriju.

Jedna od najvažnijih komponenti pametnog doma je uređaj koji uspješno upravlja ostalim smart aparatima, bez obzira kojoj kategoriji pripadaju.

Amazon Echo Family

Od Alexe, Amazon-ovog govornog asistenta stigao nam je Echo – najnovije dostignuće kada su bluetooth zvučnici u pitanju. Alexa direktno komunicira s velikim brojem smart uređaja, kao i sa “If This Then That” platformom koja omogućava kreiranje individualnih naredbi. Ukoliko ste veći fan kontrole uređaja putem ekrana osjetljivog na dodir predlažemo da Amazon porodici priključite Echo Show ili Echo Spot.

Wink Hub 2

Za uređaje koji koriste Z-Wave, Zigbee, Lutron Clear Connect. Kidde, Bluetooth i Wi-Fi odličan izbor je Wink Hub 2. On je najkompatibilniji uređaj iz svoje kategorije, budući da ima mogućnost da se poveže sa Philips Hue osvjetljenjem, Netgear Arlo kamerom, pa čak i sa Google Home-om.

Brilliant Control

Za kontrolu aparatima i sistemima koji se nalaze u vašem domu, Brilliant Control koristi Wi-Fi konekciju. Ekran od 5 inča jasno prikazuje ko se nalazi ispred vaših ulaznih vrata, ali i sve dugmiće za podešavanje svjetla, muzike i temperature. Pored toga što podržava Ecobee, Nest, Philips Hue, Ring i Sonos, ovaj uređaj ima i ugrađenog govornog asistenta Amazon Alexa-u, što mu dopušta upotrebu skoro svih opcija koje ima Echo.

Logitech Harmony Elite

Ne volite razgovarati i radije kontolišete stvari na starinski način – klikom na dugme? Logitech Harmony Elite je univerzalni daljinski upravljač koji kontroliše mnogo više od TV i stereo zvuka. Uređaj može upravljati sa najviše 15 pametnih kućnih uređaja, a daljinski upravljač ove kategorije krasi i ekran u boji, osjetljiv na dodir. Logitech Harmony Elite savršeno funkcioniše kada je uparen s Amazonovim digitalnim pomoćnikom Alexa.

iHome iSP6X SmartPlug

Dok ne pronađemo pametni prekidač koji radi apsolutno sve, iHome iSP6X SmartPlug dobra je alternativa. Ovaj uređaj omogućava nam jednostavno upravljanje gadgetima i drugim uređajima putem pametnog telefona. Ne samo da podržava Amazon Alexa i Google Assistant govornu kontrolu, ovaj uređaj takođe radi s Apple HomeKit, Nest, Samsung SmartThings i Wink. Nedostaje mu kontrola energije, ali se nadoknađuje s naprednim opcijama planiranja, odličnom aplikacijom i jednostavnom instalacijom.