Written by

Najbolji vodootporni telefoni

moj android| Views: 294

telefoni

Ko kaže da se voda i mobilni telefoni ne slažu dobro? Današnji pametni telefoni su napravljeni tako da bez ikakvih problema mogu podnijeti kišu i razne nezgode u kojima završavaju u vodi. Predstavljamo vam njbolje vodootporne telefone koji se trenutno mogu naći na tržištu.

I ne brinite, ovi telefoni su jednako funkcionalni, elegantni i lijepo izledaju kao i svi ostali jedina je razlika što s njima možete tvitati za vrijeme tuširanja ili “okidati” podvodne selfije.

Sony Xperia Z3

Sony je prvi probio led u proizvodnji vodootpornih telefona nakon predstavljanja Xperia Z modela 2013. godine. Još otada teško da postoji telefon koji može nadmašiti ovaj model kad je u pitanju izdržljivost pod vodom. Iz Sonija poručuju da je ovaj telefon kvalitetan jer zadovoljava oba standarda za dobar rad pod vodom. Kad je u pitanju vodootpornost treba obratiti pažnju na IP (ingress protection) broj. Ako taj broj na modelu započinje sa 6 to znači da telefon ima dobru zaštitu od prašine i prljavštine, ako broj pak počinje sa 5 znači da je zaštićen od čestca prašine i bez obzira koliko njih dođe do procesora uređaj neće prestati sa radom. Ako je drugi broj ove IP ocjene 8 to znači da je vodootporan, a da bi zadovoljio taj standard telefon mora nastaviti sa radom kad ga potpite u vodu. Xperia Z3 zadovoljava ovaj standard jer model radi i nakon što je 30 minuta potpoljen u vodu na dubinu od 1,5 metara.

Prije nego što ga otopite u vodu provjerite da su svi portovi zatvoreni. Možda touchscreen neće funkcionisati savršeno, ali ovaj model je svakako otporniji na vodu od svih ostalih telefona. I najnoviji Z4 model zadovoljava IPx8 standard, ali vjeruje se da je stariji model nešto kvalitetniji na ovom polju.

Samsung Galaxy S5/S5 Active

Samsungov Galaxy S5 model ima ocjenu IP67 što znači da može raditi na jedan metar dubine ispod vode do 30 minuta i ne postoji nikakva mogućnost da kapljice vode ili prašine dospiju u unutrašnjost telefona. Baš kao i kod Z3 modela važno je da provjerite da su svi portovi zatvoreni plastičnim zaštitama i to je to. Najnoviji S6 model ni slučajno ne pokušavajte koristiti ispod vode jer rezultati neće biti najbolji. S5 Active model je napravljen za korištenje u ekstremnim uslovima, na visokim temperaturama ili pod vodom, IP rejting mu je 67 i bez problema će preživjeti vodu.

Xperia M4 Aqua

Ako tražite telefon koji izgleda savim obično, a veoma je otporan na vodu onda je Xperia M4 Aqua ono što tražite. Baš kao i svi Xperia modeli rejting mu je IP65/IP68 što ga čini otpornijim na vodu i prašinu od svih telefona na ovoj listi. Posjeduje octa-core procesor od 64 bita, displej od 5 inča i 720 piksela te kameru od 13 megapiksela. Ovaj telefon dolazi sa instaliranim 5.0 Android operativnim sisitemom, a baterija mu traje i do dva dana. Prvi put je predstavljen u martu nove godine, a uskoro ga očekujemo i na našem tržištu.