Written by

Najhladnije mjesto u svemiru mijenja shvatanje gravitacije

m:tel IPTV| Views: 116

Ukoliko želite saznati šta se to novo sprema u kompaniji Apple ili šta to naučnici trenutno istražuju u svemiru budite uz vaše male ekrane i ove subote, 16. juna u 14.30 kada se na programu Radio Televizije Republike Srpske prikazuje novo izdanje m:agazina. 

Apple je tradicionalno održao godišnju konferenciju koju je započeo predstavljanjem najnovije verzije operativnog sistema za mobilne uređaje iPhone i iPad. IOS 12 je prvi moderni operativni sistem koji će biti dostupan na svim uređajima koji trenutno podržavaju iOS 11.  Pored iOS12 predstavljeni su i  ARKit 2, poboljšanja za Siri, novi Animoji i Memoji, promjene za video pozive FaceTime, watchOS 5, tvOS 12 i Apple TV  kao i mnoštvo drugih noviteta. Apple je naravno opet otišao u krajnost te je primjera radi, omogućio svojim korisnicima grupni video poziv za čak 32 osobe, a ono što je sjajno jeste da su Animoji i Memoji dostupni i na FaceTime-u. Pored svega ovoga, Apple je korisnicima dao kratak uvid u ono na čemu se još uvijek radi, a tiče se uglavnom funkcija za programere. U svakom slučaju, 2019. godina, biće jednako uzbudljiva za sve Apple korisnike. 

Svemirska agencija NASA se priprema za novi, dosad neviđen eksperiment tokom koga bi trebalo da stvori najhladnije mjesto u svemiru. Cilj eksperimenta jeste da se približi temperaturi apsolutne nule koja iznosi minus 273,15 stepeni Celzijusa i to da bi ohladili oblake atoma. Ovi oblaci sadrže atome koji su ekstremno hladni i zbog toga se sporo kreću. U zemljinoj gravitaciji atomi u oblacima se ne mogu ohladiti dovoljno sporo da bi ih fizičari mogli posmatrati duže od djelića sekunde i zbog toga nisu u stanju da istraže njihov značaj. U uslovima mikrogravitacije na ISS-u stvari funkcionišu potpuno drugačije jer bez zemljine gravitacije ti atomi se mogu dodatno usporiti i to pomoću lasera i magnetskih sila i naposlijetku ih ohladiti na temperaturu koja je za desetinku milijarde stepena iznad apsolutne nule.  Ovom metodom naučnici će bolje shvatiti kako se atomi ponašaju na ekstremno niskim temperaturama što je prema riječima NASE jedan od najvećih izazova fizike u posljednjih sto godina. Ovo proučavanje atoma moglo bi u potpunosti okrenuti shvatanje prirode gravitacije te na taj način pružiti nove poglede na gravitaciju i tamnu energiju, dvije sile koje se najviše kreću svemirom.

Premijerno izdanje m:agazinskih minuta možete pratiti u subotu u pomenutom terminu, ali ukoliko propustite taj termin, novu emisiju možete pogledati na zvaničnom You tube kanalu – m:tel BiH ili pratiti reprizu u subotu u 1.10 i utorak u 12.30 časova na programu Radio Televizije Republike Srpske. U svakom slučaju uživaćete u novim informacijama.