Written by

Najneobičnija čuda tehnologije na CES-u 2018

moj android| Views: 288

taksi

I ove godine CES je najnovijim gedžetima iz svijeta tehnologije ostavio bez daha sve prisutne. Više od 4000 kompanija predstavilo je svoje uređaje, a osim pametnih telefona, tableta, računara, laptopa i televizora bilo je tu i veoma neobičnih tehnoloških čuda.

Kompanija Fisker je najavila luksuzni električni sedan koji bi svjetlost dana trebao da ugleda 2020. godine. Ovaj auto ima šasiju karbonskih vlakana, autonomnu tehnologiju vožnje na nivou 4 i bateriju koja se brzo puni. Dodatni bonus su predivna futuristička vrata u obliku krila leptira koja se otvaraju prema gore.

Još jedno nevjerovatno vozilo definitivno je i Lyft auto koje po cestama vozi bez vozača. Pokreće ga tehnologija Aptiv, a vještačka inteligencija ovog automobila imitira stil vožnje profesionalnog šofera koji nikada neće juriti tako da putnici oko njega padaju. Naprotiv – na semaforima i raskrsnicama će se veoma pažljivo i polako kretati.

Da mašta može da postane stvarnost pokazuje i vazdušni taksi kompanije Bell Helicopter. U njemu bi trebalo biti mjesta za četiri osobe, a vozilo će polijetati i slijetati vertikalno. Tokom leta putnici će moći da obavljaju pozive preko Face Time-a, a takođe će im stizati i najnovije vijesti.

Za sve vas koji želite da i u automobilu koristite Alexa-e tu je dodatak Speak Music’s Muse. Ovaj uređaj je u obliku kružića i uključuje se u USB port ili punjač za upaljač u vašem vozilu. Tada ga preko Bluetooth-a povezujete na svoj telefon i moći ćete govoriti Alexa-i da pusti muziku, obavijesti vas o vremenu i obavezama, kontroliše vaše pametne uređaje i još mnogo toga.

U današnje vrijeme nažalost sve više ljudi boluje od raka. Za sve njih je Sproutel tim na CES-u 2018 predstavio My Special Aflac Duck. Radi se o mekanom plišanom robotu u obliku patkice čija je uloga da kao njegovatelj pomogne bolesnicima. Ovaj maleni robot u sebi ima ugrađenu augmentovanu realnost, RFID čipove i emoji kartice za promjenu raspoloženja, a sve to će najmlađim pacijentima omogućiti da ga hrane i kupaju.

Robot koji slaže veš? Da, i on je došao na red, a ime mu je FoldiMate po kompaniji u kojoj je njegov prototip i nastao. Kako će funkcionisati? Veoma jednostavno – sve što treba da uradite jeste da stavite odjeću u mašinu, a ovaj robot će vam je vratiti uredno složenu.

Zamislite da se tokom razgovora pojavite u sobi osobe sa kojom razgovarate iako je ona kilometrima daleko od vas. Upravo to će biti moguće zahvaljujući danskoj kompaniji RealFiction i njenom futurističkom alatu Deepframe. Stakleni prozor od 64 inča u sebi ima posebne optičke opcije koje digitalne objekte u prirodnoj veličini odražavaju u fizički oblik.