Written by

Najneobičniji gadžeti predstavljeni na MWC

m:ovo m:ono| Views: 56

Kada se spoje tehnologija i mašta dobiju se gadžeti kakve ne možete ni zamisliti. Tako su i na ovogodišnjem Mobile World Congressu (MWC) predstavljena prava mala tehnološka čuda, a mi vamo donosimo priču o onim najneobičnijim.

Runcible smartphone

Najviše pažnje je privukao Runcible smartphone zbog toga što izgleda poput drvenog oblutka. Kada ga otvorite, čeka vas prijatno iznenađenje – ovo kreativno remek djelo je ustvari pametni telefon i džepni sat u jednom. Ne samo da možete telefonirati, već na ovom lijepom „kamenčiću“ možete i da surfate Internetom, fotografišete, a kako to sve izgleda pogledajte u videu:

Ikein namještaj u ulozi punjača telefona

Koliko puta vam se desilo da legnete u krevet i tek kada ugasite svijetlo i pokrijete se, shvatite da vam je baterija na mobilnom telefonu na izdisaju, a punjač vam je ostao u kuhinji? Ikea i Samsung su udružili snage i donose vam bežične lampe, stolove i stolice sa ugrađenom tehnologijom za punjenje. Tako da je dovoljno samo da ispružite ruku do lampe, stavite telefon da se puni, a vi utonete u miran san.

MWC gadzeti

FiLIP Smartwatch

Tehnologija kuca i na vrata dječjeg carstva i donosi im FiLIP Smartwatch, zgodni ručni satić u šarenom pakovanju koji u sebi ima GSM, GPS i Wi – Fi. Pored toga što su zanimljivi mališanima, ovi satovi olakšavaju brigu roditeljima jer u svakom trenutku znaju gdje im se dijete nalazi i mogu ih čak i nazvati ili im poslati kratku poruku. Sve se kontroliše putem mobilne aplikacije dostupne za iOS i Android. U svakom pametnom satu ima mjesta za pet kontakata koje određuju roditelji, a tu je i spikerfon putem kojeg dijete može razgovarati s ocem ili majkom.

MWC gadzeti2

AVG Naočale protiv tagovanja

Uz pomoć ovih naočala doskočićete neželjenom tagovanju na fotografijama na Facebooku. Pomislite samo koliko se puta desilo da izađete u grad, prođete pored nekoga ko se fotografiše i za sat – dva Facebook vas obavještava da ste tagovani na slici ljudi koje uopšte ne poznajete!

AVG naočale protiv tagovanja koriste infracrvene LED diode da poremete filtere koje većina kamera koristi prilikom fotografisanja. Tu je i reflektivna površina u slučaju da neko koristi blic. Infracrveno svijetlo je nevidljivo za ljudsko oko, ali ono itekako ometa rad softvera za prepoznavanje na Facebooku.

MWC gadzeti3

Xiaomi Yi Action Camera

Xiamo Yi Action Camera snima video 1080p rezolucije (60 slika u sekundi) sa svojom 16 MP kamerom koja koristi Sonyev Exmor R BSI CMOS senzor. Iako ima 64 GB memorije i veliku bateriju ova kamera je teška samo 72 grama. Ili bolje rečeno, toliko je lagana da je možete montirati na leđa svoje mačke i dobiti fantastične snimke nakon njene popodnevne jurnjave.

MWC gadzeti4