Written by

Od morskih dubina do nebeskih visina – predstavljamo vam top 10 najneobičnijih restorana na svim meridijanima

m:ovo m:ono| Views: 88

Da li ste nekada poželjeli da probate roštilj koji je pripremljen na vatri davno uspavanog   vulkana ili da ručate dok vas okružuju džinovske meduze i morski psi? Sve ovo i još mnogo toga omogućavaju vam neki od najneobičnijih svjetskih restorana koji svake godine privlače hiljade turista. Neki od njih smješteni su na veoma neobičnim mjestima kojima je teško pristupiti, a za mnoge su potrebne rezervacije mjesecima unaprijed. Ono što je sigurno jeste da je svaki od njih poseban na svoj način i vrijedan vaše posjete.

 

1. The Rock, Tanzania

The Rock

Restoran “The Rock” koji je smješten na Mićanvi Pingve plaži u Zanzibaru, Tanzaniji lociran je na zaista jedinstvenom mjestu – usamljenoj stijeni usred Indijskog okeana. Do restorana se može doći jedino brodom ili čamcem, a budući da može primiti samo 12 gostiju istovremeno, mjesta su obično rezervisana mjesecima unaprijed. Ovaj restoran idealan je za romantične večere pošto omogućava idiličan pogled na zalazak sunca iznad okeana, a veoma često se koristi i za ceremonije vjenčanja. “The Rock” je poznat po odličnom izboru morske hrane i lokalnih specijaliteta.

 

2. Baggers, Njemačka

2 Baggers

Najčešće zamjerke koje se mogu pronaći u knjigama žalbi u restoranima su one o bezobraznim konobarima i presporoj usluzi. U restoranu “Baggers” koji se nalazi na jugu Njemačke to je stvar prošlosti pošto je ovaj modernistički restoran u potpunosti automatizovan i funkcioniše po principu samousluge. Hrana se naručuje putem touchscreen-a koje je ugrađen u stolove, a naručena hrana stiže putem posebne spiralne trake koja se nalazi u okviru stola. Čitav restoran funkcioniše kao dobro podmazani futuristički mehanizam tako da će vam ručak ili večera u ovom restoranu biti uistinu jedinstven doživljaj.

 

3. Dinner in the Sky, Belgium

3 Dinner in the Sky

“Dinner in the sky” najbolji je razlog da pobjedite svoj strah od visine i ručate u restoranu sa najboljim pogledom na svijetu. Posebno dizajnirana skela podiže mobilni restoran i kuhinju visoko u nebo, a kuvar koji se nalazi u središtu restorana priprema hranu direktno ispred vas. Koncept ovog restorana bio je toliko popularan da se pojavio u mnogim zemljama pored Belgije, a neki od najpoznatijih “Dinner in the sky” restorana nalaze se u Parizu i Las Vegasu.

 

4. Ithaa, Maldivi

4 Ithaa

Ako je vaša omiljena knjiga u djetinjstvu bila “20 000 milja pod morem” Žila Verna onda će vas restoran “Ithaa” na Maldivima uistinu oduševiti. Ovaj restoran smješten je pet metara ispod nivoa mora, tako da možete posmatrati ribe i ostale stanovnike koraljnog grebena dok uživate u svom ručku ili večeri. Restoran je napravljen od posebnog transparentnog akrilnog stakla koje omogućava odličan pogled na morsko okruženje. Ovaj restoran je i veoma popularna lokacija za vjenčanja, tako da svake godine stotine parova iz cijelog svijeta dolazi na Maldive kako bi se tu vjenčalo.

 

5. Dans le noir, Pariz

5 Dans le noir

Ako svoje restoransko iskustvo želite da podignete na jedan sasvim novi nivo, zaputite se u jedan od “Dans le noir” restorana gdje možete, vjerovali ili ne, jesti u potpunom mraku. Od trenutka kada uđete u restoran do trenutka kada ga napustite, nećete biti u mogućnosti da vidite enterijer, svoje jelo ili osobu sa kojom dijelite obrok. U početku ćete vjerovatno biti dezorijentisani budući da nećete znati dimenzije prostorije u koju ulazite, međutim uskoro ćete osjetiti kako se vaša ostala čula izoštravaju i upravo to će izdvojiti ove restorane od svih ostalih budući da će ukus i miris hrane biti intenzivniji nego ikada. Pored Pariza, restoran “Dans le noir” nalazi se i u mnogim drugim svjetskim metropoloma poput Londona i Barselone.

 

6. Ice Lounge, Dubai

6 Ice Lounge

Restoran od leda koji se nalazi usred pustinje? Iako zvuči nevjerovatno, upravo jedan takav restoran nalazi se u prestonici inovacija i arhitektonskih čuda Dubai-ju. Sve u ovom restoranu napravljeno je od blokova leda, tako da sjedite na zaleđenim stolicama i ispijate koktele iz čaša od ledenih kockica. Odmah po ulasku u restoran oblačite posebna termalna odijela koja će vas zaštititi od hladnoće, a prije ulaska u sam prostor savjetuje se kratki boravak u prednjoj zoni u kojoj je temperatura nešto viša kako bi tijelo imalo vremena da se privikne. Jedinstven dizajn interijera i mnogobrojne ledene skulpture učiniće posjetu ovom restoranu posjetom za pamćenje.

 

7. El Diablo, Španija

7 El Diablo

Zamislite da se vaša hrana priprema na aktivnom vulkanu. Upravo to je koncept jedinstvenog španskog restorana El Diablo koji se nalazi na ostrvu Lanzarote. Izgradnja restorana na vrhu još uvijek aktivnog vulkana nije bila nimalo jednostavan zadatak tako da su arhitekte Eduardo Kaseres i Hesus Soto morali postaviti devet slojeva bazaltnog kamena kako bi mogli postaviti temelje restorana. Džinovski roštilj postavljen je iznad otvora vulkana, a samo nekoliko metara ispod nalazi se užarena lava koja tinja na temperature od 400 stepeni Celzijusa. Bojite se da će vulkan u svakom trenutku proraditi i početi izbacivati užarenu lavu? Nema razloga za strah, budući da je posljednja erupcija ovog vulkana bila daleke 1824. godine.

 

8. Vampire Café, Tokyo

8 Vampire Cafe

U neke restorane se ide zbog hrane, a u neke zbog atmosfere. U drugu grupu svakako spada “Vampire Café ” koji se nalazi u poznatom tokijskom restoranskom distriktu Gonza. Kako mu samo ime kaže ovaj tematski restoran inspirisan je mračnim bićima iz horor filmova, a interijer je u potpunosti u znaku crvene boje. Najveće horor fanove možda razočara činjenica da neće imati priliku da isprobaju pravu krv, ali je tu zato niz drugih bizarnih jela i specijalitet kuće – torta u obliku mrtvačkog kovčega.

 

9. Ristorante Grotta Palazzese, Polignano a Mare, Italija

9 Grotta Palazzese

Restoran “Grotta Palazzesse” koji se nalazi u italijanskoj regiji Puglia skoro uvijek se nalazi na top listama najljepših mediteranskih restorana. Smješten u pećini na obali mora, ovaj restoran oduvijek je bio popularna mjesto za romantične večere uz zalazak sunca budući da je italijansko plemstvo ovdje održavalo svoje proslave još tokom 18. Vijeka. Ovaj pećinski restoran otvoren je od maja do oktobra svake godine, a prilikom posjete potrebno je poštovati nešto svečaniji dress code.

 

10. Zauo, Tokyo

10 Zauo

Apsolutna svjetska prestonica bizarnih restorana Tokyo nalazi se i na desetom mjestu ove liste, a ovaj put se radi o restoranu u kojem možete doslovno uloviti svoj ručak. Da, dobro ste čuli. U središtu restorana “Zauo” nalazi se drveni čamac u kojem su smješteni stolovi i stolice, a pored svakog od stolova nalazi se i mreža za pecanje uz pomoć koje možete ‘uloviti’ neku od riba koje plivaju u ribnjaku. Improvizovani ribnjak okružuje čamac sa svih strana, a konobari stalno donose nove ribe koje posjetioci restorana mogu odabrati. Nakon što odaberete ribu, tim kuvara je tu da ju pripremi ispred vas tako da možete biti sigurni da nikada u životu nista probali svježije jelo.